ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις στα μέσα του Γενάρη

Στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις στις οποίες άλλωστε ελπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας για τόνωση της ζήτησης, αφού μέχρι σήμερα η αγορά δε φαίνεται να κινήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες του. Παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη προς τους εμπόρους, η διαρκειά τους δεν περιορίζεται και έτσι οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι σε συναντήσεις που είχε με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο κ. Κουλούρης είχε υποσχεθεί ότι θα μειωθεί η χρονική διάρκεια των εκπτώσεων σε τριάντα ημέρες την κάθε σεζόν. Ωστόσο, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε καθώς υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις που αυτό θα είχε στην πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι εκπτώσεις μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών που διαθέτει η κάθε εμπορική επιχείρηση. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει και η αρχική τιμή κάθε είδους. Το κατάστημα, επίσης, «οφείλει να αναρτά έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί τακτικές χειμερινές εκπτώσεις».

Από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της απόφασης αυτής, απογορεύονται οι προσφορές όπως επίσης «και η με οποιαδήποτε μορφή ονομασία ή δικαιολογία ή πρόσχημα αναγγελία περί πωλήσεων με μειωμένες τιμές (αποστολή επιστολών και λοιπές προσκλήσεις προς το αγοραστικό κοινό)». Παράλληλα, απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δηλαδή, αναγραφόμενη τιμή προ των εκπτώσεων υψηλότερη της πραγματικής, απόκρυψη αποθεμάτων και πώληση μικρής εκ τούτων ποσότητας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πώληση ειδών β΄ διαλογής, ειδικά αγορασθέντων για τον σκοπό αυτό κ.ά.

Πριν και μετα τις εκπτώσεις, καθώς και για όσο αυτές διαρκούν, οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και των Τομέων Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων θα διενεργούν εκπτώσεις ενώ θα συστηθούν Τριμελείς Επιτροπές στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με σκοπό τη γνωμοδότηση για την επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο έως το 0,5% των ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα φθάνει στο 3%. Για να επιβληθεί το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, θα συνεκτιμηθεί η σοβαρότητα των καθ’ υποτροπήν παραβάσεων. Τα εν λόγω συλλογικά όργανα είναι υποχρεωμένα μέσα σε ένα μήνα να γνωστοποιούν στη Διεύθυνση Τιμών Παροχής Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή