Εκπτωση φόρου για αμοιβαία και επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα

Εκπτωση φόρου για αμοιβαία και επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τέθηκε για πρώτη φορά μετά το κλείσιμο του 2003 η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τύπου unit linked (επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα), που αγοράστηκαν μέχρι το 2000 και έκλεισαν τριετή περίοδο διακράτησης από τους κατόχους τους. Οι κάτοχοι τέτοιων προϊόντων θα πρέπει να απευθύνονται είτε στις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων είτε στις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να προμηθευθούν την αναγκαία βεβαίωση, που θα πιστοποιεί τόσο τον χρόνο αγοράς όσο και την περίοδο διακράτησης, καθώς στις νέες φορολογικές δηλώσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται από το ΚΕΠΥΟ υπάρχει σχετικός κωδικός που θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον φορολογούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2000, κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέβαλλε χρήματα για αγορά μεριδίων μετοχικών και μικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, καθώς και μεριδίων μετοχικών και μικτών αμοιβαίων κεφαλαίου εσωτερικού που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, εδικαιούτο φοροαπαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα ίση με το 25% της δαπάνης που κατέβαλλε, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 3.650 ευρώ. Ωστόσο, αν και η φοροαπαλλαγή που προκύπτει είναι σαφής για τον κάτοχο αμοιβαίων κεφαλαίων, το θέμα περιπλέκεται στην περίπτωση των προϊόντων unit linked περιοδικών καταβολών, καθώς από τον προηγούμενο χρόνο η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων επεκτάθηκε με τη διεύρυνση της φοροαπαλλαγής μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό έντυπο του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια συμβόλαια θα πρέπει να αφαιρεθεί από την ετήσια δαπάνη των ασφαλίστρων ζωής που καταβλήθηκαν μόνο γι’ αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και το υπόλοιπο, εάν μένει, θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε άλλο κωδικό. Οι ερμηνευτικές οδηγίες που δίνονται από το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπουν στην απώλεια της έκπτωσης που θεσμοθετήθηκε για τα ποσά που καταβλήθηκαν για το 2003, καθώς όπως διευκρινίζεται πιο κάτω «προκειμένου για μερίδια που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, το ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά τους μειώνει την ετήσια δαπάνη που κατέβαλε ο ασφαλισμένος κατά το 2003 για το ίδιο συμβόλαιο».

Για την αποτύπωση μάλιστα αυτού του διαχωρισμού στις φορολογικές δηλώσεις του 2004, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να εκδώσουν κοινή βεβαίωση, στην οποία να εμφανίζονται τόσο τα ποσά που καταβλήθηκαν πριν από το τέλος του 2000 όσο και αυτά που καταβλήθηκαν για το ίδιο συμβόλαιο, κατά τη διάρκεια του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή