Αχτίδες αισιοδοξίας στη Σοφοκλέους

Αχτίδες αισιοδοξίας στη Σοφοκλέους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές προσδοκίες για την πορεία του Χρηματιστηρίου, μέσα στους πρώτους μήνες του 2004, δημιουργούν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και οι ευρύτερες ανακατατάξεις, που αναμένονται με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Οι πρώτες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του έτους διαπνέονται σε μεγάλο βαθμό από τον αέρα των αλλαγών που υπόσχεται η νέα τροπή που έχει λάβει το πολιτικό παιχνίδι. Σημείο αναφοράς για την αγορά είναι οι υψηλές προσδοκίες, που εκ των πραγμάτων συνδέουν τη βέβαιη, ούτως ή άλλως, κυβερνητική αλλαγή, με τη δίψα που υπάρχει στο επενδυτικό κοινό αλλά και ευρύτερα, για ουσιαστικές αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα.

Το ζητούμενο, εν προκειμένω, είναι ο επαναπροσδιορισμός των όρων κινητοποίησης της οικονομίας σε κατευθύνσεις που θα προσεγγίζουν περισσότερο τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας.

Αυτό σημαίνει στην πράξη την ανάγκη να υπάρξουν τομές και πολιτικές αποφάσεις, που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, θα εξασφαλίσουν όρους υγιούς ανταγωνιστικότητας και διαφάνειας, θα εξυγιάνουν τη δημόσια διοίκηση και τους μηχανισμούς της, θα περιορίσουν τον επιχειρηματικό ρόλο του κράτους και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη. Οι επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών και η σημαντική ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας με την καθοριστική συμβολή ξένων κεφαλαίων, αποτελούν σαφή απόδειξη για το τι σηματοδοτούν στη Σοφοκλέους οι πολιτικές εξελίξεις.

Πολύ περισσότερο αφού το X.A. διεκδικεί σήμερα την παγκόσμια πρωτοτυπία (τουλάχιστον σε επίπεδο ανεπτυγμένων αγορών), να εκφράζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό (που σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς προσεγγίζει το 50%), επιχειρηματικές δραστηριότητες άμεσου ή έμμεσου κρατικού συμφέροντος!

Από μόνη της η παράμετρος αυτή αποτελεί σοβαρό παράγοντα «συσχέτισης» των χρηματιστηριακών εξελίξεων, με κυβερνητικές αποφάσεις, επιλογές και δραστηριότητες, γεγονός που οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, στη χρησιμοποίηση του Χρηματιστηρίου για ξένους, ως προς την αποστολή του, σκοπούς! Ούτως ή άλλως, η πολιτική ανάμειξη στο X.A. είναι άμεση, ακόμη και μέσω της δυνατότητας που έχει η πολιτική ηγεσία να διορίζει τις διοικήσεις των υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένων επιχειρήσεων (συνήθως όχι με αντικειμενικά κριτήρια) και να επηρεάζει με τον τρόπο αυτό τις σημαντικές (και όχι μόνον) επιχειρηματικές αποφάσεις, τη διαχείριση σημαντικών πόρων και εν τέλει την αποτελεσματικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Ομως, οι προσδοκίες και κατ’ επέκταση το διαμορφούμενο εκάστοτε ψυχολογικό κλίμα, αποτελούν το άλας των αγορών. Και καθώς στη χώρα μας έχουν ήδη δρομολογηθεί σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, ικανές να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό και να επιφέρουν μεγάλες ανακατατάξεις, επαναπροσδιορίζοντας τους όρους του παιχνιδιού, είναι επόμενο να γεννηθούν προσδοκίες!

«Το X.A. παίρνει σήμερα την εκδίκησή του, αλλά δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τον τελευταίο λόγο». Με αυτόν τον σιβυλλικό τρόπο επώνυμος χρηματιστηριακός παράγων σχολιάζει τη θερμή υποδοχή που έτυχαν από τη χρηματιστηριακή αγορά οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. «Αναμφίβολα -σημειώνει- το Χρηματιστήριο επανακάμπτει δυναμικά στο προσκήνιο και οι εξελίξεις θα είναι θερμές για τους επόμενους μήνες. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα το επίπεδο των 2.500 μονάδων και ακόμη να κινηθεί υψηλότερα».

Υφίστανται θετικές προσδοκίες και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δυνατότητες για μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά το 2004. Αυτό όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από πολλές παραμέτρους, όπως είναι η επιτυχία και των Ολυμπιακών Αγώνων και η κινητοποίηση της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της διεθνούς αναγνωρισιμότητας της χώρας, η κατεύθυνση που θα λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις (κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και τους θεσμούς) κάτι που θα αργήσει να φανεί κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικοί δείκτες των επιχειρήσεων και το διεθνές χρηματιστηριακό σκηνικό, θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή