Μεταβατικό το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα των Μεταλλείων

Μεταβατικό το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα των Μεταλλείων

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταβατικό φαίνεται ότι θα είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεταλλείων Κασσάνδρας, που προέκυψε μετά τη χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τη μεταβίβαση του συνόλου του ενεργητικού της πρώην TVX Ελλάς στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού». Στην εταιρεία συμμετέχουν σε ποσοστό 49% ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με επικεφαλής την εταιρεία ΑΚΤΩΡ και τη συμμετοχή των εταιρειών ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και TEXNIKH ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, καθώς και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια, ενώ σε ποσοστό 51% η EuropeaGoldfieds (30%) και η Clobal Mineral Resourses (21%).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα των μεταλλείων αναμένεται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, βάσει συμφωνίας που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης και στην οποία φαίνεται ότι στηρίχτηκε το ελληνικό και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. H συμφωνία προβλέπει την εκ νέου συμμετοχή της Kinross σε ποσοστό 10% σε πρώτη φάση, που θα προέλθει μέσα από τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικός Χρυσός A.E.». Στην Kinross περιήλθαν τα μεταλλεία Χαλκιδικής μετά την εξαγορά της μητρικής εταιρείας TVX Gold. Από την πρώτη στιγμή, όμως, διαπιστώνοντας και τις ζημίες, ύψους 300 εκατ. δολαρίων περίπου, της TVX Ελλάς, εξέφρασε στην ελληνική κυβέρνηση την πρόθεσή της για αποχώρηση από την Ελλάδα, στην οποία και προχώρησε στη συνέχεια. H αποχώρηση δημιούργησε μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς σταμάτησε η λειτουργία των μεταλλείων και μαζί η απασχόληση περίπου 500 εργαζομένων.

Το ενδιαφέρον της Κinross

Το ενδιαφέρον της Kinross εστιάζεται στα πλούσια κοιτάσματα χρυσού της περιοχής, τα οποία ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας, δεν έχουν καμία αξία εάν δεν υπάρξει δυνατότητα εξόρυξης. Στην ουσία δεν πρόκειται για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος της Kinross, αφού ουδέποτε σταμάτησε, αλλά για μια νέα πιο αισιόδοξη οπτική για την υλοποίηση της επίμαχης μονάδας χρυσού, που κομίζει η νέα σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων. Με τη μεσολάβηση της λύσης «Ελληνικός Χρυσός A.E.», η Kinross απαλλάσσεται από τις δεσμεύσεις που κληρονόμησε από τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την TVX Gold, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει με νέους όρους και με λιγότερο ρίσκο στη νέα εταιρεία. Αισιοδοξία δημιουργεί και το γεγονός της συμμετοχής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεταλλείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ποσοστό 9%, που σύμφωνα με τη νέα σύμβαση θα δοθεί δωρεάν, που ξεκινάει από την εκτίμηση περιορισμού των αντιδράσεων που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η συμμετοχή ελληνικών συμφερόντων, καθώς επίσης και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί άμεσα (σε διάστημα 10 μηνών) στην έγκριση των απαιτούμενων μελετών για την ίδρυση της μονάδας χρυσού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Kinross αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στη νέα εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αδειών για τη μονάδα. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος, η Kinross θα διαθέσει στους νέους επενδυτές τα αποτελέσματα μελέτης για τα κοιτάσματα της περιοχής που διενήργησε η ίδια το προηγούμενο διάστημα, στην οποία θα στηριχτούν τόσο για την εκπόνηση του νέου επενδυτικού σχεδίου που απαιτεί η σύμβαση σε διάστημα 24 μηνών όσο και τις αναγκαίες μελέτες για την έκδοση των αδειών. Τόσο από πλευράς της Kinross όσο και των νέων επενδυτών αισιοδοξούν ότι αυτήν τη φορά δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ΣτΕ, αφού η νέα μελέτη θα λάβει υπόψη της το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης, η οποία ακύρωσε όλες τις πράξεις της δημόσιας διοίκησης που σχετίζονταν με τις περιβαλλοντικές μελέτες και την έκδοση αδειών.

Στην περίπτωση που η αισιοδοξία των νέων επενδυτών επαληθευθεί, τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τα οποία βάσει της σύμβασης θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση της σύμβασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να επαναλειτουργήσουν, σε μια πενταετία περίπου από σήμερα θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού, που αναμένεται να καταστήσουν την Ελλάδα δεύτερη παραγωγό χώρα χρυσού της Ευρώπης.

Κάλυψη των υποχρεώσεων

Προς το παρόν, η λύση «Ελληνικός Χρυσός A.E.» καλύπτει τις υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι των εργαζομένων, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 17,6 εκατ. ευρώ, καθώς και το κόστος αποκατάστασης άμεσων περιβαλλοντικών προβλημάτων, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των μεταλλείων και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ίδρυση της μονάδας χρυσού από την οποία θα κριθεί και η βιωσιμότητα της λειτουργίας τους. Για την κάλυψη των υποχρεώσεων έναντι των εργαζομένων, ποσό 11 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το νέο επενδυτικό σχήμα και άλλα 11 εκατ. ευρώ η TVX Ελλάς. H καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει μετά τη δημοσίευση της σύμβασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στη στήριξη των εργαζομένων αποσκοπεί και η ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για την ένταξή τους στα προγράμματα συνταξιοδότησης. Με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το καθεστώς ασφάλισής τους κατά τον χρόνο εργασίας τους για όσους εργαζομένους εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της ρύθμισης και μπορούν να ενταχθούν στο προβλεπόμενο ειδικό τοπικό πρόγραμμα. H συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι πέντε χρόνια και παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης της ασφάλισης σε όλους τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης στους οποίους οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι, για όσο χρόνο συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα με δαπάνες του προγράμματος. Οσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για την συνταξιοδότησή τους ένσημα, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας εντάσσονται στο πρόγραμμα μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι χρόνια.

Στη Βουλή

Η νέα σύμβαση για τη μεταβίβαση των μεταλλείων υπερψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία μόνο από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε σύμβαση μη συμφέρουσα για το Δημόσιο και ότι όλα συμφωνήθηκαν εν κρυπτώ, χωρίς η Βουλή να έχει ενημέρωση. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και όσον αφορά στην τροπολογία που ρυθμίζει θέματα της ΕΤΑ Α.Ε., με αφορμή την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, όπου η αντιπολίτευση στο σύνολό της επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς ρυθμίσεις και διαδικασίες σκανδαλώδεις εις βάρος του δημόσιου πλούτου. Μάλιστα, κατατέθηκε και αίτηση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη το βράδυ. Τέλος, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή τροπολογία με την οποία χαρίζονται τα πρόστιμα στους αγρότες που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο κίνησης αντί θέρμανσης, τα οποία είχαν επιβληθεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου πέρυσι όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή