Προεκλογικός υπερδανεισμός 15 δισ. ευρώ

Προεκλογικός υπερδανεισμός 15 δισ. ευρώ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακλυσμός δανείων αναμένεται το διάστημα έως τις εκλογές του Μαρτίου, αφού κυβερνητικοί παράγοντες σχεδιάζουν την ανάληψη δανείων από το Δημόσιο ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου. Το ιλιγγιώδες αυτό ποσό αποτελεί το ήμισυ του στόχου για δανεισμό του Δημοσίου εφέτος και η ανάληψή του, κατά το πρώτο τρίμηνο, είναι ενδεικτικό των πιεστικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού.

Το κοινοπρακτικό δάνειο των 5 δισ. ευρώ, που έκλεισε προχθές το Δημόσιο, είναι απλώς η πρώτη δόση και κατευθύνεται στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών του Δημοσίου, αλλά και στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους.

Η ταχύτατη ανάληψη νέων δανείων θεωρείται αναγκαία και εξαιτίας δαπανών που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κατά το πρώτο τρίμηνο υπάρχουν και αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα απορροφώνται με ευκολία από τη διεθνή αγορά και ο προφανής λόγος είναι ότι προσφέρουν υψηλότερη απόδοση από τα ομόλογα των άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

Πάντως αν και τα συγκεκριμένα επιτόκια δανεισμού (για ομοειδή χρονικά διαστήματα) τείνουν να εξομοιωθούν, εν τούτοις οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) αρνούνται να μας αναβαθμίσουν στα επίπεδα της Γερμανίας. O λόγος είναι απλός και συναρτάται με τα σημαντικά προβλήματα στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, που διατυπώνουν όλο και με πιο ξεκάθαρο τρόπο στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί.

Αλλωστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Δημόσιο καλείται να εξοφλήσει υψηλά τοκοχρεωλύσια από παλαιότερα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και δανείων με κυμαινόμενα υψηλά επιτόκια που εκδίδονταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

O όγκος των συγκεκριμένων υποχρεώσεων είναι τεράστιος και γίνεται ακόμα πιο επαχθής, εξαιτίας των επιδράσεων της προεκλογικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή