Με… μαγικό άλμα έκλεισαν τα έσοδα του 2003

Με… μαγικό άλμα έκλεισαν τα έσοδα του 2003

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσνόητα στοιχεία, που παραπέμπουν σε μεθόδους δημιουργικής λογιστικής δημοσιοποίησε χθες το οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα του προϋπολογισμού 2003. Αιφνιδίως, φαίνεται να αυξάνονται με ρυθμό 5,9% και αντιστοιχούν σε 41,3 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο 10μηνο του 2003 το υπουργείο Οικονομικών είχε κατορθώσει με τις αλλεπάληλλες ρυθμίσεις να συγκεντρώσει το ποσό των 33 δισ. ευρώ και ως διά μαγείας σε διάστημα δύο μηνών εισέπραξε οκτώ δισ. ευρώ. Και μάλιστα τη στιγμή που το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μειωμένο κατά 261 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός για το ΞΥΣΤΟ ακυρώθηκε με αποτέλεσμα το ποσό των 300 εκατ. ευρώ να μην εισπραχθεί ενώ τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων είναι σημαντικά συρρικνωμένα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν στην «K» ότι προφανώς στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν να έχουν υπολογισθεί και τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους που διενέργησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου. Δηλαδή, η κυβέρνηση, υπό το άγχος της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2003 προσμέτρησε έσοδα, τα οποία ακόμα δεν έχει λάβει. Ωστόσο, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στα έσοδα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από την περαίωση της εξαετίας και από τους ελέγχους που διενέργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Ουδείς αμφισβητεί ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το δημόσιο αλλά σε καμιά περίπτωση από τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών δεν εισέπραξε το σύνολο των οφειλών δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπήχθησαν σε ευνοϊκό καθεστώς πληρωμής σε δόσεις.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα έσοδα των ΔΟΥ αυξήθηκαν με ρυθμό 7,4%, των τελωνείων 6,8% ενώ ο υπόλογος (μερίσματα από συμμετοχές του δημοσίου κλπ) παρουσίασε υστέρηση της τάξεως του 7,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή