Ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς εν όψει των εκπτώσεων

Ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς εν όψει των εκπτώσεων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων αύριο, και ο εμπορικός κόσμος ελπίζει σε ενίσχυση της ζήτησης, η οποία μέχρι σήμερα μάλλον ήταν υποτονική. Εκτίμηση των εμπόρων είναι ότι σε γενικές γραμμές τα ποσοστά των εκπτώσεων θα κινηθούν μεταξύ 10% και 30%, ενώ εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές όταν συναντούν υψηλότερα ποσοστά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν αποκλείεται κάποιες επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να δελεάσουν με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων τους καταναλωτές, προκειμένου να διαθέσουν προϊόντα της περυσινής σεζόν. Πρακτική οχι μόνον αθέμιτη, αλλά και παράνομη και σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, όσες επιχειρήσεις εντοπισθούν να ακολουθούν τέτοιου είδους πολιτική απειλούνται με υψηλά πρόστιμα.

Ουκ ολίγοι καταναλωτές προτίθενται να αξιοποιήσουν την περίοδο των εκπτώσεων, κάνοντας αγορές μέσω πιστωτικών καρτών. Με βάση τα πρώτα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ, το 40% των καταναλωτών του λεκανοπεδίου Αττικής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα για να κάνει αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Σε πανελλαδική κλίμακα, χρήση πιστωτικής κάρτας προτίθεται να κάνει μόλις το 15% των καταναλωτών. H Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας συστήνει στους καταναλωτές να έχουν «τα μάτια τους δεκατέσσερα» στη διάρκεια των εκπτώσεων και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικά δάνεια.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου και με βάση την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών που διαθέτει η κάθε εμπορική επιχείρηση. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα υπάρχει και η αρχική τιμή κάθε είδους. Το κατάστημα, επίσης, «οφείλει να αναρτά έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί τακτικές χειμερινές εκπτώσεις».

Από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της απόφασης αυτής, απογορεύονται οι προσφορές, όπως επίσης «και η με οποιαδήποτε μορφή ονομασία ή δικαιολογία ή πρόσχημα αναγγελία περί πωλήσεων με μειωμένες τιμές (αποστολή επιστολών και λοιπές προσκλήσεις προς το αγοραστικό κοινό)», πώληση ειδών β΄ διαλογής ειδικά αγορασθέντων για τον σκοπό αυτό κ.ά. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο έως το 0,5% των ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα φθάνει στο 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή