Αναβάθμιση εποπτείας των ασφαλιστικών

Αναβάθμιση εποπτείας των ασφαλιστικών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς μεταβιβάζεται, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η εποπτεία του οποίου ανατίθεται στο υπουργείο Οικονομικών. H αναβάθμιση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών, που θεωρείται ότι θα επιτευχθεί μέσω της συγκρότησης του νέου οργάνου, έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών είναι σύμφωνη με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενιαία εποπτεία των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) περιλαμβάνουν τη χορήγηση και ανάκληση των αδειών λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, την εποπτεία και τήρηση της νομοθεσίας, τη δυνατότητα επιβολής τακτικών ή έκτακτων ελέγχων, την επιβολή προστίμων, πειθαρχικών ποινών και διοικητικών κυρώσεων, καθώς και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης ή υπαγωγής της επιχείρησης υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Επιπλέον, η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, υποβάλλοντας προτάσεις για τη συμπλήρωση και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ενώ θα ρυθμίζει με κανονιστικές πράξεις κάθε ειδικότερο αντικείμενο για την εκπλήρωση του σκοπού της, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης ύστερα από υπουργική εξουσιοδότηση.

Η Επιτροπή θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο τετραετούς θητείας, τα τέσσερα μέλη του οποίου θα διορίζονται από τον υπουργό Οικονομίας, ένα από τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ έναν εκπρόσωπο θα διορίζει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και έναν η Ενωση Αναλογιστών Ελλάδος. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και δεν θα επιτρέπεται κατά τα τρία επόμενα έτη από τη λήξη της θητείας του να παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα σε ασφαλιστκές επιχειρήσεις ή συνδεδεμένες με αυτές εταιρείες.

Η χρηματοδότηση της Επιτροπής θα γίνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από την εισφορά των εποπτευόμενων ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τοις χιλίοις επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων, καθώς επίσης και τα έσοδα που προκύπτουν από τα πρόστιμα που επιβάλλει. Το προσωπικό της θα προέλθει είτε από μετατάξεις ή αποσπάσεις του προσωπικού της ήδη υπάρχουσας διεύθυνσης ασφαλιστικών επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλα υπουργεία, ΝΠΔΔ ή δημόσιους οργανισμούς, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσλήψεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή