Μετέωρη η ανάκαμψη στην αγορά Πληροφορικής

Μετέωρη η ανάκαμψη στην αγορά Πληροφορικής

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλότερο ρυθμό από τις προβλέψεις αυξήθηκε η Ελληνική Αγορά Πληροφορικής για το 2003, αυξάνοντας το μέγεθός της κατά 6% (κυρίως εξαιτίας της ανόδου του τομέα προσωπικών υπολογιστών και περιφερειακών) σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Strategic International/K.Kataras. Το λογισμικό και οι υπηρεσίες και κυρίως οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής επλήγησαν περισσότερο, ενώ τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει ακόμα, αφού η πρόβλεψη για το 2004 είναι για αύξηση 2,5% και τελικά «σύγκλιση» με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η αναβάθμιση δεν έφθασε

Η περυσινή χρονιά δεν έφερε την πολυπόθητη ανάκαμψη για την Ελληνική Πληροφορική, αφού μία σειρά παραγόντων και εξελίξεων κράτησαν την αύξηση στο 6% και την ανέβασαν στα 2,23 δισ. ευρώ, όταν οι προβλέψεις της προηγούμενης χρονιάς των αναλυτών της εταιρείας μιλούσαν για διψήφια αύξηση. Η ουσιαστική αναβάθμιση της αγοράς, με στροφή προς «έξυπνο» λογισμικό και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεν έφθασε ποτέ, οπότε η σταθερά καλή επίδοση των πωλήσεων προσωπικών συστημάτων ήταν και ο μόνος λόγος που δεν έπεσε το συνολικό μέγεθος της Πληροφορικής στην Ελλάδα, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια!

Κύριοι λόγοι της πτώσης των αναμενόμενων ρυθμών αύξησης, παρά τη συνεχιζόμενη υστέρηση της χώρας σε διείσδυση τεχνολογιών αλλά και σε επίπεδο δεικτών, θεωρούνται από την Strategic International, η ανισομερής οικονομική ανάπτυξη που επικεντρώνεται σε ελάχιστες επιχειρήσεις γύρω από τα μεγάλα έργα του ΚΠΣ και των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ορισμένες αναλύσεις υποστηρίζουν ότι σχεδόν το 3% της αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται σε πόρους από τις Βρυξέλλες και το ΚΠΣ, ενώ 1% οφείλεται στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία αθροίζονται στο γνωστό 4%.

Αρνητικά συνέβαλαν, επίσης, η ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων του 3ου ΚΠΣ και «η επιπολαιότητα των μεγάλων ελληνικών εταιρειών Πληροφορικής, σε σχέση και με το Χ.Α., που οδήγησε στην οικονομική τους εξάντληση και τη μετακίνηση σημαντικού μεριδίου αγοράς προς τους μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και αποτελεσματικότητας παγκόσμιους παίκτες».

Επειτα από διάστημα πολλών ετών, η «απραγία της ελληνικής βιομηχανίας Πληροφορικής οδήγησε σε πτώση τις περισσότερες κατηγορίες, πάντα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Strategic International». Ετσι, στα προσωπικά συστήματα (PCs, κ.λπ.) οι πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση κατά 18% σε αριθμό πωληθέντων συστημάτων και 13% σε αξία αγοράς.

Ο συγκεκριμένος τομέας αυτός ήταν για ακόμη μία φορά ο στυλοβάτης της ανόδου για το 2003, σε συνδυασμό και με την ώθηση από την εγκατάσταση των φορολογικών μηχανισμών ελέγχου (τα γνωστά «μηχανάκια»). Ακολουθώντας τη δορυφορική πορεία με τους προσωπικούς υπολογιστές, τα περιφερειακά γνώρισαν οριακή άνοδο για το 2003, βοηθούμενα και από τη μόδα των ψηφιακών μέσων φωτογραφικής αποτύπωσης.

Αγορά Υπηρεσιών

Σημαντική πτώση, μονοψήφια πάντως, και για την Αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής το 2003 στην Ελλάδα, κυρίως από τον τομέα των Επαγγελματικών Υπηρεσιών (Professional Services) και όχι από τις Υπηρεσίες Υποστήριξης (Support Services). Ο τομέας της ελληνικής Πληροφορικής επλήγη περισσότερο, με μείωση που φαίνεται μεγαλύτερη του 12%, με συνέπεια αρκετές ελληνικές εταιρείες του χώρου να αντιμετωπίζουν σοβαρά επιχειρηματικά διλήμματα.

Ως συνέπεια «της χρηματιστηριακής υπεροψίας» των μεγάλων ομίλων Πληροφορικής στην Ελλάδα, αλλά και της αποτυχίας τους να καινοτομήσουν, ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια πωλήσεων μετακινούνται πλέον προς τη μεριά των παγκόσμιων παικτών, όπως IBM, HP, SAP, ORACLE. Το 2005 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά όπου οι συνολική παραγωγή ελληνικών Η/Υ θα είναι μικρότερη από το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Στον χώρο του λογισμικού υπάρχει ακόμη το φράγμα της απόλυτης σχεδόν διείσδυσης προϊόντων των εγχωρίων εταιρειών στις μικρομεσαίες, που σε συνδυασμό με την απουσία φθηνής ευρυζωνικής πρόσβασης αποκλείει τη χρήση ASP, οπότε οι αντιστάσεις για την ελληνική βιομηχανία λογισμικού καλά κρατούν, αλλά τα εσωτερικά προβλήματά τους αναμένεται να αποδειχθούν μεγαλύτερος αναστολέας από τον εισαγόμενο ανταγωνισμό.

Οι αναλυτές της Strategic International κάνουν λόγο για μετατροπή της Ελλάδας από μία αναπτυσσόμενη, χρηματοδοτούμενη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου σε ένα ακόμη μέλος δεύτερης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλέον αντιμετωπίζει τη σταθερότητα και ορθολογικοποίηση του Ευρωπαϊκού Βορρά, χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει τον εκμοντερνισμό των υποδομών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή