«Φωτιά» από Χρυσοχοΐδη για 35ωρο

«Φωτιά» από Χρυσοχοΐδη για 35ωρο

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της προεκλογικής διαμάχης ενεπλάκη χθες και το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ για μείωση του χρόνου εργασίας έως και τις 35 ώρες εβδομαδιαίως.

Αφορμή για την ανάδειξη του θέματος σε αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης, τρία εικοσιτετράωρα πριν τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, έδωσαν οι δηλώσεις του γραμματέα της K.E. του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη.

Στη συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος με το προεδρείο της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της σταδιακής μείωσης του χρόνου εργασίας. Ταυτοχρόνως συμφώνησε με τη θέση της ΓΣΕΕ για την ενίσχυση των κατώτερων ημερομισθίων, υποστηρίζοντας ουσιαστικά το αίτημα που διατυπώνει η Συνομοσπονδία για ποσοστιαίες αυξήσεις 8%. H θέση Χρυσοχοΐδη, παρότι αναμενόμενη, ερμηνεύεται και ως προάγγελος των θέσεων που θα διατυπώσει κατά την ανακοίνωση του προγράμματός του ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Το στίγμα αυτής της σταδιακής μετάβασης που θα περιγράφεται και στο νέο πρόγραμμα του κόμματος έδωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Ενημερώσαμε το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Χρυσοχοΐδη γιατί δεικδικούμε αυξήσεις 8%, γιατί πρέπει να «σπάσει» το 40ωρο, να μειωθεί δηλαδή ο χρόνος εργασίας και να ανοίξει ο δρόμος προς το 35ωρο, για το οποίο πρέπει να γίνει ένας οργανωμένος διάλογος και συμφωνίες, ώστε να αποφύγουμε παρενέργειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με άμεσο στόχο το 39ωρο θα επιχειρηθεί συμφωνία και με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ερωτηθείς στο περιθώριο εκδήλωσης για την προοπτική της διαπραγμάτευσης που ξεκινά τη Δευτέρα, μίλησε για «δύσκολο κλίμα», αποδίδοντάς το στην προεκλογική περίοδο και στο ύψος των διεκδικήσεων.

Στην προοπτική του 35ώρου έντονα αντέδρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Μητσοτάκης. «Ανατριχιάζω με το που ακούω τέτοια πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το 35ωρο θα τινάξει την οικονομία στον αέρα. Καλό θα είναι, έστω και σε προεκλογική περίοδο, να υπάρξει κατάλοιπο σοβαρότητας». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να σταματήσει η αλόγιστη παροχολογία». Σχολίασε την αλλαγή πλεύσης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τη χορήγηση νέων παροχών και προειδοποίησε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι κινδυνεύει από τους δήθεν εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ.

Για «ύπουλο λαϊκισμό» κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος. Τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει, επιχειρώντας, για μία ακόμη φορά, να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα». Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του κ. Χριστοδουλακη στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός τασσόταν κατά της συζήτησης για το 35ωρο στην προεκλογική περίοδο».

Τέτοια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με ευρύ διάλογο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Για «επίδειξη λαϊκισμού, φαυλότητας και ανευθυνότητας» έκανε λόγο ο βουλευτής Αθηνών κ. Στ. Μάνος. Χαρακτήρισε ακόμη και τη συζήτηση για την καθιέρωση του 35ώρου «έγκλημα σε βάρος της οικονομίας». Υποστήριξε ότι ακόμη και οι Γάλλοι σοσιαλιστές που προηγήθηκαν στην εφαρμογή του έχουν μετανοήσει, ενώ υπενθύμισε ότι σήμερα στη Γερμανία «γίνεται συζήτηση για αύξηση του ωραρίου εργασίας ως εργαλείου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τελικώς της απασχόλησης». Επί του θέματος, έντονη ήταν και η αντίδραση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προειδοποιεί ότι εάν υιοθετηθεί το 35 ωρο, «θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα υπονομευσει τη βιωσιμότητα τουλάχιστον του 1/3 των ελληνικών MME. Περίπου 300 χιλιάδες MME θα κινδυνεύσουν άμεσα με λουκέτο και μαζί με αυτές, αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι. Και αυτό γιατί η εφαρμογή του 35ώρου θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 30%, σε μία περίοδο όπου οι MME αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».

Πάντως, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ. Καλύβης, αποτιμώντας τη σημασία των δεσμεύσεων Χρυσοχοΐδη, ανέφερε ότι «στη συνάντηση, εκτός από μερικές αόριστες υποσχέσεις και επιφυλάξεις εν όψει της διαμόρφωσης του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, δεν εξασφαλίστηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση».

Αυξήσεις 10% ζητεί και η OTOE

O «κλοιός» των διεκδικήσεων έγινε χθες ακόμη πιο πιεστικός μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου καταγγελίας της συλλογικής σύμβασης εργασίας που απέστειλε η OTOE σε 64 τράπεζες, στις οποίες απασχολείται πάνω από το 70% των εργαζομένων του κλάδου.

Η OTOE ζητεί από τις τράπεζες να ορίσουν διαπραγματευτές προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η OTOE ενστερνίζεται στο διεκδικητικό της πλαίσιο τη φιλοσοφία της ΓΣΕΕ για την εξασφάλιση αυξήσεων, που θα οδηγούν σταδιακά σε μισθούς πραγματικής σύγκλισης, θα καλύπτουν την εξέλιξη του πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα, θα κατανέμουν μέρους από την αύξηση του ΑΕΠ και θα παρέχουν την εισοδηματική διαφορά από την απόκλιση του πληθωρισμού το 2003.

O πρόεδρος της OTOE προσδιόρισε το ύψος των μισθολογικών διεκδικήσεων γύρω στο 9%, αλλά αν συμπεριληφθεί και το κόστος των θεσμικών αιτημάτων φτάνει το 10%. Δηλαδή, δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τη διεκδίκηση της ΓΣΕΕ για την εθνική σύμβαση. Το συγκεκριμένο αίτημα υποστηρίζεται από την ανάλυση της OTOE για την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, με βαση τα αποτελέσματα του 9μήνου 2003.

Σύμφωνα με τα επιχείρηματα της συνδικαλιστικής πλευράς, τα καθαρά κέρδη προ φόρων (24,22%) και τα αντίστοιχα κέρδη ανά εργαζόμενο (23,94%), το ποσοστό δαπανών προσωπικού (3,6%) και οι μέσες δαπάνες ανά εργαζόμενο σε ονομαστικές τιμές (2,83%) καταδεικνύουν τις θετικές οικονομικές εξελίξεις για τον κλάδο και δικαιολογούν το εύρος των διεκδικήσεων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται ακόμη το αίτημα για το 35ωρο, καθώς και η συναινετική διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τη διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε συνθήκες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η πρώτη συνάντηση, σύμφωνα με την πρόταση της OTOE, προσδιορίζεται για τις 26 Ιανουαρίου, ενώ η διαπραγματευτική ομάδα της συνδικαλιστικής πλευράς αποτελείται από τους εξής: Δ. Κουσελάς, Αν. Μπεκιάρης, Αν. Γκιάτης, Ζώης Πεπές, Δημ. Φωτόπουλος, Δημ. Τσουκαλάς και Σωτ. Σαξώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή