H Σοφοκλέους σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη

H Σοφοκλέους σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να δικαιώνει όσους πίστευαν ότι ο Ιανουάριος θα είναι μήνας ανόδου. Με κινητήριο μοχλό την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Σοφοκλέους διατηρεί την άνοδο, με τη συμμετοχή τώρα και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, εμφανίζεται το φαινόμενο της διόρθωσης εντός της μέρας. Αρχίζει η συνεδρίαση με πτώση και όταν ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες, η αγορά κλείνει με άνοδο. Ενα σημάδι δυναμικής αγοράς, που μπορεί να απορροφά την προσφορά και να συνεχίζει με υψηλότερες τιμές.

Βέβαια, όσοι θέλουν να είναι συγκρατημένοι, προβληματίζονται για τη γρήγορη αυτή άνοδο, που συμπίπτει και με την προεκλογική ατμόσφαιρα. Είναι εφικτό σήμερα να έχουμε άνοδο του χρηματιστηρίου για πολιτικούς λόγους; Μήπως πίσω από τους υποτιθέμενους ξένους επενδυτές κρύβονται εγχώρια συμφέροντα; Ισως υπάρχουν και οι παράγοντες αυτοί που επηρεάζουν ή προσπαθούν να επηρεάσουν την αγορά. Ωστόσο, υπάρχει και η λυδία λίθος στην οποία μπορεί να δοκιμάζεται πλέον η πορεία της αγοράς. Πρόκειται για την πορεία των άλλων χρηματιστηρίων.

Είναι προφανές ότι η απόδοση της Σοφοκλέους δεν μπορεί να απέχει ιδιαίτερα από την πορεία των άλλων χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης. Ακόμα κι αν η αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, η χρηματιστηριακή απόδοση δεν μπορεί να απέχει τόσο πολύ. Και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει σημασία η συνολική πορεία της αγοράς, αλλά και η σύγκριση των μετοχών ανά κλάδο. H αξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών, για παράδειγμα, δεν είναι λογικό να διαφέρει εντυπωσιακά από την επίδοση άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Αλλωστε, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, έχει αυξηθεί το βάρος των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά και εξαιτίας της απουσίας των μικρών ιδιωτών επενδυτών. Αρα, η συσχέτιση, η παράλληλη πορεία της ελληνικής αγοράς με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι λογικό να είναι πιο στενή. Κάθε απόκλιση είναι είτε ύποπτη ως χειραγωγούμενη είτε τυχαία και προσωρινή, οπότε θα υπάρξει ευθυγράμμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή