Νέα πρόταση ακτοπλόων για τις εκπτώσεις στους ναύλους

Νέα πρόταση ακτοπλόων για τις εκπτώσεις στους ναύλους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευέλικτη πολιτική φαίνεται ότι ακολουθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στο θέμα των εκπτώσεων στους ναύλους ορισμένων κατηγοριών επιβατών, παρά την αρχικά εκφρασμένη θέση τους για διακοπή όλων των «υποχρεωτικών εκπτώσεων» που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία.

Οι ακτοπλόοι με πρόταση-τροπολογία προς τα υπουργία Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι μετά την 31η Μαίου του 2004 θα μπορούν να καθορίζονται εκπτώσεις επί του ναύλου επιβατών και οχημάτων, που παρέχονται σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών και υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, εφόσον τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία έχουν εγγράψει στους προϋπολογισμούς τους τις αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη των εκπτώσεων.

Οι καταβαλλόμενες στους πλοιοκτήτες αποζημιώσεις προτείνεται να βαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο και η καταβολή τους θα πρέπει να γίνεται το αργότερο εντός διμήνου από την ημερομηνία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών.

Οσον αφορά τα δικαιολογητικά καταβολής των αποζημιώσεων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα πρέπει να καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας και κάθε συναρμόδιου υπουργού, η οποία θα εκδίδεται εντός μηνός από την ορίζουσα εκάστοτε τις εκπτώσεις κοινή υπουργική απόφαση.

Πάντως, σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής παραστατικών, προτείνεται ως οφειλόμενη αποζημίωση να ορίζεται ποσοστό 3% επί του δηλουμένου κύκλου εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ από τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις για την καταβοή του ΦΠΑ.

Τέλος, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής από τα αρμόδια υπουργεία του ποσού της αποζημίωσης για τις παρεχόμενες από τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις εκπτώσεις, προτείνεται οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να έχουν το δικαίωμα να συμψηφίζουν τις αξιώσεις τους από τις εκπτώσεις με τους οφειλόμενους από αυτές φόρους (ΦΠΑ), επίναυλους κ. ά.

«Εμείς με τη συγκεκριμμένη πρόταση-τροπολογία που καταθέτουμε θεωρούμε ότι αντιμετωπίζονται ακριβοδίκαια οι σχέσεις των εταιρειών-μελών της ένωσής μας με την πολιτεία και τους Ελληνες πολίτες στο πλαίσιο και της υπεράσπισης των συμφερόντων των εταιρειών και των μετόχων τους» ανέφεραν στην«Κ» κύκλοι της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας.

Οι Μινωικές Γραμμές, πάντως, σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι από τις 19 Ιανουαρίου του 2004 θα χορηγούν εκπτώσεις κατά 50% στους ναύλους των φοιτητών και των στρατευσίμων για την οικονομική θέση, στα VIP καθίσματα και στις κατηγορίες καμπινών A4 και AB4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή