«Απολογία» Νικολάου για την έκρηξη της ανεργίας

«Απολογία» Νικολάου για την έκρηξη της ανεργίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κάστανα από τη φωτιά επιχείρησε να βγάλει χθες ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Νικολάου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία. Στοιχεία στα οποία, σύμφωνα και με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνεται η έκρηξη της εγγεγραμμένης ανεργίας, καθώς μόλις προχθές στα μητρώα ανέργων είχαν καταγραφεί 506.914 άτομα.

Ο κ. Νικολάου, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα χαρακτήρισε μεν «πολύτιμο μέγεθος», αποφεύγοντας όμως να τα συνδέσει με το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας το οποίο, όπως είπε, αποτυπώνεται από τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ.

Επίσης, υπονόησε ότι ο αυξημένος αριθμός εγγραφών οφείλεται στην αδυναμία ελέγχου των στοιχείων ανεργίας που υποβάλλονται. «Δεν θέτουμε ιδιαίτερα εμπόδια για να έλθει κανείς στον ΟΑΕΔ» είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας την καμπάνια «Ελα στον ΟΑΕΔ» που προβάλλεται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Πάντως, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ούτε χθες ήταν σε θέση να δώσει ολοκληρωμένα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων. Ωστόσο, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι οι άνεργοι που εντάσσονται στα προγράμματα κατάρτισης δεν διαγράφονται από τους καταλόγους των ανέργων, «πλην 10.000 ατόμων που μετέχουν στα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας». O αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 260.00 άτομα, ενώ, όπως είπε, το 50% των επιδοτούμενων ανέργων καλύπτει εποχικές ανάγκες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Σε αυτό θα συμβάλει και η έναρξη, από σήμερα, δύο νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την κάλυψη 25.000 θέσεων απασχόλησης.

Πάντως, εκτός από την εμφάνιση νέων ανέργων τους τελευταίους μήνες, η διάσταση των στοιχείων του ΟΑΕΔ φέρνει στην επιφάνεια ορισμένα σοβαρά προβλήματα τόσο των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης όσο και της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ. O Οργανισμός δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγξει την πιστότητα των στοιχείων που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι. Υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι μπορεί να αποκτηθεί κάρτα ανεργίας από οποιονδήποτε, χωρίς δυσκολία, ακόμη κι αν απασχολείται. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού στα νησιά δεν έχει συνδεθεί με το κεντρικο Δίκτυο, ενώ η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης έχει αναδειχτεί σε μείζον πρόβλημα εδώ και χρόνια.

Με αυτές τις ατέλειες, παρά τα βήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα, είναι προφανής η ευκολία με την οποία μπορεί να προστρέξει κάποιος στον ΟΑΕΔ για να διεκδικήσει προτεραιότητα στα προγράμματα ανεργίας, ακόμη κι αν δεν είναι άνεργος.

Ο κ. Νικολάου παρέπεμψε τη βελτίωση στο μέλλον, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα της «εξατομικευμένης παρέμβασης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης προσέρχονται 2.000 άνεργοι ημερησίως, ενώ κάθε ημέρα καταρτίζονται περί τα 800 ατομικά σχέδια δράσης.

«Σε ένα χρόνο θα έχει περάσει το σύνολο των εγγεγραμμένων από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης» τόνισε ο κ. Νικολάου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή