«Εχθρική» για τους ξένους επενδυτές παραμένει η Ελλάδα

«Εχθρική» για τους ξένους επενδυτές παραμένει η Ελλάδα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις εξαιτίας των ατελέσφορων πολιτικών που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), που παρουσιάσθηκε χθες στην Αίγλη του Ζαππείου.

Κατά τραγική ειρωνεία, τα συγκεκριμένα στοιχεία που ήρθαν στο φως λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στη Θράκη «περί δέσμευσης του προσωπικού του κύρους στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», αναδεικνύουν περίτρανα ότι η Ελλάδα αποτελεί έρημο για τα ξένα κεφάλαια. Στο διάστημα 1980-2002 οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 166%, όταν το ίδιο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αύξηση ήταν 1.107%!

H Ελλάδα σύμφωνα με την ίδια μελέτη απέφυγε να εκμεταλλευτεί την είσοδο στην ONE, ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομία.

Το αντίθετο έπραξαν κατά τα φαινόμενα η Πορτογαλία και η Ισπανία, δύο χώρες στις οποίες η αύξηση των ξένων επενδύσεων ήταν (στο προαναφερόμενο διάστημα) αντίστοιχα 1.100% και 4.136%…

Οπως φαίνεται από την ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, καθοριστικά στοιχεία αποτελούν οι λεγόμενοι «εγχώριοι διαρθρωτικοί και πολιτικοί παράγοντες». Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η οργάνωση της αγοράς εργασίας, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, οι υποδομές, αλλά και οι επενδυτικές συνθήκες (π.χ. παροχή κινήτρων).

Η μελέτη που παρουσιάσθηκε χθες στο Ζάππειο περιλαμβάνεται στο βιβλίο με τίτλο «Η Ελλάδα στη Διεθνή Αγορά Επενδύσεων», των κ. Παλάσκα, Πεχλιβάνου και Στοφόρου. Επιχειρεί να προσεγγίσει ιστορικά την εξέλιξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι σήμερα και να εντοπίσει τον πυρήνα των παραγόντων που έχουν περιορίσει τον ρόλο της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το μέγα ερώτημα που εύλογα δημιουργείται σύμφωνα με τους συγραφείς της μελέτης είναι: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης ξένων επενδύσεων;

Η απάντηση που δίνεται επίσης από τους ίδιους έχει δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν αντιλαμβάνονται τις θετικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. O δεύτερος γιατί δεν θεωρούν ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό, καθώς τα μέτρα πολιτικής που υιοθετούνται κρίνονται ανεπαρκή.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη πρέπει να αισθάνεται από τη συμμετοχή της στον διεθνή καταμερισμό επενδύσεων.

Για τον βαρύνοντα ρόλο των ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της προσέλκυσης μίλησαν ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο γ. γ. του υπουργείου Οικονομίας κ. Γεώργιος Ζανιάς, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης και το μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης.

Σε τοποθετήσεις επί του θέματος προχώρησαν και οι εμπορικοί ακόλουθοι χωρών, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ κ. ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή