Μειώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Μειώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση παρουσίασε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2003 ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αποτυπώνεται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE). O δείκτης μειώθηκε στις 98,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 99 μονάδες τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδίδεται από τον IOBE στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και στη στασιμότητα που παρουσίασαν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο.

Το ίδιο διάστημα στην Ευρωπαική Ενωση ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 96,2 μονάδες από 96,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Αντίστοχη περίπου ήταν και η εικόνα που αποτυπώθηκε στην Ευρωζώνη. Να σημειωθεί ότι πτώση του δείκτη παρατηρήθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε, ενώ μόνο η Γερμανία και το Λουξεμβούργο παρουσίασαν βελτίωση του κλίματος. Οι λόγοι που συνέβαλαν στην πτώση του οικονομικού κλίματος στην Ε.Ε. συνοψίζονται ως εξής:

– Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία παρουσίασε τον Δεκέμβριο οριακή μείωση μετά μια περίοδο ανόδου. Η πτώση αποδίδεται αφ’ ενός στην αποδυνάμωση των προσδοκιών ανόδου της παραγωγής τους προσεχείς μήνες και αφ’ ετέρου στην εκτίμηση για πιθανή άνοδο των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

– Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκε αμετάβλητη στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Οι καταναλωτές παρουσιάζονται απαισιόδοξοι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της γενικότερης κατάστασης των οικονομιών των χωρών τους.

– Αντίστοιχη εικόνα με αυτήν της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές.

– Στον τομέα του λιανικού εμπορίου παρουσιάστηκε πτώση του δείκτη προσδοκιών για δεύτερο συνεχή μήνα, η οποία αποδίδεται σε χειροτέρευση των εκτιμήσεων και προβλέψεων για την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων.

– Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή