Οι παραπλανητικές αλχημείες του υπουργείου Οικονομικών

Οι παραπλανητικές αλχημείες του υπουργείου Οικονομικών

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αδιανόητες τακτικές προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει έσοδα, αντιλαμβάνοντας εκ των υστέρων ότι τα ποσά που αναζητεί ύψους 2,661 δισεκατομμύριων ευρώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εξωπραγματικά.

Οι ανομίες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατά άλλα θεσπίζει νόμους για φιλικούς διακανονισμούς, δεν έχουν τέλος, ζητώντας αυτήν τη φορά από τις επιχειρήσεις να καταβάλουν χρήματα για υποθέσεις που έχουν παραγραφεί. Σε δεκάδες επιχειρήσεις έχει αποσταλλεί από τις αρχές Ιανουαρίου ειδικό σημείωμα για την περαίωση των χρήσεων 1993-1998, έτη τα οποία έχουν παραγραφεί σύμφωνα με τη νομοθεσία (εκτός του 1998).

Προφανώς, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών στηρίζονται στην άγνοια των επιχειρήσεων και δη των μικρών, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών και με την απειλή του τακτικού φορολογικού ελέγχου προσπαθεί να τους εκμαιεύσει χρηματικά ποσά που τα έχει τόσο ανάγκη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στηρίζονται λανθασμένα σε μια πρόσφατη διάταξη, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η ευχέρεια στις φορολογικές αρχές να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου και μετά την 31/12/2003 και μέχρι τη 27/2/2004 στις περιπτώσεις που τα ειδικά σημειώματα περαίωσης είχαν επιδωθεί μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και δεν είχαν γίνει αποδεκτά. Μετά την ημερομηνία αυτή όσες υποθέσες δεν περαιώθηκαν θα μπορούσαν να ελεγχθούν. Με την ίδια διάταξη προβλέπεται ότι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2004 θα μπορεί η φορολογική αρχή να κοινοποιεί φύλλο ελέγχου και για τις υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 250 εκατατομμυρίων δραχμών. O νόμος είναι σαφής και μόνο στην περίπτωση που είχαν αποσταλεί σημειώματα περαίωσης πριν από το τέλος του 2003 θα είχε δικαίωμα το υπουργείο Οικονομικών να τους κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει τώρα τα σημειώματα περαίωσης, εκβιάζοντας τις επιχειρήσεις.

Η καρέκλα του υπουργού Οικονομικών θα πυρώσει για τα καλά μετά τις εκλογές, αφού θα πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων που θα βοηθήσουν τον προϋπολογισμό. Πάντως, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος το νέο οικονομικό επιτελείο θα αναγκασθεί να προσφύγει στις συνήθεις τακτικές του σημερινής κυβέρνησης, δηλαδή των ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες ωστόσο γεμίζουν τον κρατικό κορβανά. O ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθεί μετά το πέρας των εθνικών εκλογών, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 75 εκατομμυρίων δραχμών οι οποίες δεν έχουν περαιώσεις τις χρήσεις 1993-1998 για τις οποίες ο έλεγχος θα συνεχισθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2004. Στις σκέψεις πλέον του οικονομικού επιτελείου για την αύξηση των εσόδων είναι η «δημιουργία» ευνοϊκών ρυθμίσεων, για διάφορες ομάδες φορολογουμένων, οι οποίες παράλληλα θα συνεισφέρουν σημαντικά στα δημόσια ταμεία. Ουσιαστικά με το πρόσχημα των φορορυθμίσεων το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει χρήματα τα οποία θα στηρίξουν τον φιλόδοξο προϋπολογισμό του 2004.

Στις προθέσεις λοιπόν του οικονομικού επιτελείου, αλλά προφανώς και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι μεταξύ άλλων το κλείσιμο περίπου ενός εκατομμυρίου εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων, καθώς και η περαίωση των χρήσεων 1999-2001.

Νέα ρύθμιση για τις χρήσεις ’99-’01

Στον αστερισμό των ρυθμίσεων θα εισέλθει για μια ακόμα φορά, το υπουργείο Οικονομικών, προωθώντας νέα ευεργετική ρύθμιση για το κλείσιμο των πλέον πρόσφατων εκκρεμών υποθέσεων για περισσότερες από 1.000.000 επιχειρήσεις.

Η επιτροπή διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της τετραετίας 1999-2001 με στόχο την τόνωση των δημόσιων εσόδων του νέου έτους, αλλά και την ελάφρυνση των εφοριών από την πληθώρα των φακέλων που κατακλύζουν τις υπηρεσίες. Στόχος, πλέον είναι το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων αυτών και από τη χρήση του 2004 και μετά να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το πληροφορικό σύστημα taxis στο οποίο εμπεριέχονται το σύνολο των στοιχείων των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι ανέλεγκτες υποθέσεις, μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα ετήσιου αυτοελέγχου δηλαδή το κλεισιμο των βιβλίων για κάθε έτος, θα μειωθούν σημαντικά και το έργο των ελεγκτικών αρχών θα γίνει ουσιαστικότερο και ευκολότερο.

Αναδείχθηκε ως η σημαντικοτερη πηγή εσόδων το 2003 και αναμένεται και το νέο έτος το υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει εκ νέου το ενδιαφέρον του στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ελαστικότερους κανόνες εξόφλησης των χρεών που θεσμοθετήθηκαν με το πρόσφατο σχέδιο νόμου.

Μετά τους 452.500 μικρούς οφειλέτες (χρωστούσαν μέχρι 2.000 ευρώ ο καθένας), που ανταποκρίθηκαν έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στην πρόσκληση του υπουργείου και ρύθμισαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το ενδιαφέρον τώρα των εφοριών στρέφεται σε όσους αδιαφόρησαν για τη ρύθμιση των οφειλών τους, από το σύνολο των 970.818, που εμφάνιζαν χρέη 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2002.

Εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων

Στις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών N. Χριστοδουλάκη ήταν το οριστικό κλείσιμο περίπου ενός εκατομμυρίου εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων. H ρύθμιση αυτή δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εισπράξει σημαντικά έσοδα. Ηδη, όλες οι εφορίες της χώρας έχουν ανασύρει περιπτώσεις μη αποδοχής της φορολογητέας αξίας, που είχαν προσδιορίσει κατά τη μεταβίβαση ακινήτου, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με τη θέσπιση της νέας ρύθμισης οι υπόχρεοι θα καλούνται στις ΔΟΥ που ανήκουν, καταβάλλοντας βέβαια και υψηλά χρηματικά ποσά.

Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν κατά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας στις εφορίες, αφού οι φορολογούμενοι δεν είχαν αποδεχθεί την αξία των ακινήτων που προσδιόρισαν οι έφοροι για την υπόθεσή τους. Λόγω αδυναμίας όμως των ΔΟΥ να διενεργήσουν ελέγχους, οι φάκελοι αυτοί παραμένουν ανοικτοί για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα αφενός να συνεχίζεται η εκκρεμότητα για τους φορολογούμενους και αφετέρου το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους που αναλογούν στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια που έγινε πριν από δύο χρόνια με την καθιέρωση σταθερής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι έφοροι και τους ισχυρισμούς των υπόχρεων για την αξία των ακινήτων και που ήταν ευνοϊκή για τον πολίτη δεν απέφερε τα αναμενόμενα, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν να αφήσουν τον χρόνο να «κυλήσει» μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος της παραγραφής.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η απροθυμία που έδειξαν τότε οι φορολογούμενοι οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι δεν υπήρξε πίεση από την πλευρά των ΔΟΥ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις όλοι οι υπόχρεοι θα υποχρεωθούν να συμβιβαστούν με την Εφορία και να περαιώσουν τις εκκρεμότητές τους για να αποφύγουν έλεγχο επί της ουσίας με τη χρησιμοποίηση συγκριτικών στοιχείων.

Μείωση προσφυγών στα δικαστήρια

Τον απευθείας συμβιβασμό των φορολογικών αρχών με τους φοορλογουμένους επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εισέλθουν γρήγορα στον κρατικό κορβανά έσοδα από υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και και χρόνια στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι εφοριακοί έχουν εντολές να εξαντλούν τα περιθώρια της νομοθεσίας με τους φορολογούμενους, προκειμένου οι τελευταίοι να μην προσφεύγουν στα δικαστήρια αφού οι υποθέσεις αυτές συνήθως είναι χαμένες για το ελληνικό Δημόσιο. Στόχος είναι η άντληση εσόδων, αλλά και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους φορολογούμενους.

«Παράταση» παραγραφής για τις εταιρείες με τζίρο άνω των 75 εκατ. δρχ.

Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου έχει το δικαίωμα το υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 75 εκατατομμυρίων δραχμών που δεν περαίωσαν τις χρήσεις της εξαετίας 1993-1998.

Σύμφωνα με διάταξη που περιλήφθηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχεται η ευχέρεια στις φορολογικές αρχές να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου και μετά την 31/12/2003 και μέχρι τη 27/2/2004 στις περιπτώσεις που τα ειδικά σημειώματα περαίωσης έχουν επιδοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και δεν γίνονται αποδεκτά. Μετά την ημερομηνία αυτή όσες υποθέσες δεν περαιωθούν θα ελεγχθούν. Με την ίδια διάταξη προβλέπεται ότι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2004 θα μπορεί η φορολογική αρχή να κοινοποιεί φύλλο ελέγχου και για τις υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 250 εκατατομμυρίων δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή