Φωτιά στις τιμές των λαχανικών βάζει ο χιονιάς

Φωτιά στις τιμές των λαχανικών βάζει ο χιονιάς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ημέρα ακριβότερα πληρώνουν οι καταναλωτές τα οπωρολαχανικά, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για περαιτέρω άνοδο των τιμών εάν η κακοκαιρία συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προηγούμενη Πέμπτη έως σήμερα, οι τιμές παρουσιάζουν άνοδο έως και 34%. Αν, δε, συγκριθούν με αυτές στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, τότε η αύξηση είναι σε κάποιες περιπτώσεις τριπλάσια. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μεγάλες, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των παραγωγών, πλην όμως ακόμη δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια το μεγεθός τους, καθώς τώρα ξεκινάει η καταμέτρηση των ζημιών. Τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρονται μόνο στο νομό Μαγνησίας, όπου έχουν καταστραφεί περισσότερα από 300 στρέμματα με υπαίθρια κηπευτικά. Μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει την πορεία των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά είναι και οι δυσκολίες στη μεταφορά των προϊόντων λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μπορεί η αύξηση στις τιμές των νωπών λαχανικών να δικαιολογείται από τις επικρατούσες το τελευταίο διάστημα καιρικές συνθήκες, «δεν δικαιολογείται όμως για τα εσπεριδοειδή, αφού η συγκομιδή έχει ήδη γίνει».

Σχεδόν τα μισά από τα 17 συνολικά νωπά λαχανικά που καταγράφει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από την περασμένη Πέμπτη έως σήμερα έχουν αυξηθεί από 1,6% έως 34%. Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν το σπανάκι και τα ραδίκια. Σύμφωνα με το Παρατηρήτηριο Τιμών, η μέση τιμή πώλησης στο σπανάκι διαμορφώνεται σε 1,77 ευρώ το κιλό από 1,33 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι αύξηση 33,08%. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η τιμή του σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έχει αυξηθεί κατά 70%. Στις 30 Δεκεμβρίου κόστιζε 1,04 ευρώ. Τα ραδίκια ανά κιλό πωλούνται προς 1,68 ευρώ από 1,33 ευρώ (+26,31%) ενώ στο τέλος του Δεκέμβρη η τιμή τους δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ το κιλό.

Τα καρότα έφθασαν το 1 ευρώ το κιλό από 0,87 λεπτά (+14,94%) ενώ τα φρέσκα κρεμμύδια πλησιάζουν τα 2 ευρώ το κιλό από 1,70 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μελιτζάνες τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας, αφού έφθασαν τα 3,05 ευρώ το κιλό ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου επωλούντο μόλις 1,40 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σε όλα τούτα, βεβαίως, έρχεται να προστεθεί η αύξηση κατά 10% στην τιμή του ψωμιού και σε μικρότερη κλίμακα στα άλευρα, ενώ έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει περάσει και το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων σε προϊόντα που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ. Σε ελαιόλαδα και κρασιά οι όποιες αυξήσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν τον τρέχοντα πληθωρισμό ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα το υπουργείο Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι θα είναι τουλάχιστον στα όρια του πληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης ακόμη δεν έχει καλέσει βιομηχάνους και λιανεμπόρους σε κοινή συνάντηση προκειμένου να «πιστοποιηθεί» η πρόθεσή τους για ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2004. Για την εν λόγω συνάντηση είχε κάνει σχετικές ανακοινώσεις πριν από τα Χριστούγεννα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή