Στα αζήτητα έμειναν 2,5 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία

Στα αζήτητα έμειναν 2,5 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ «παραμέλησε» να εισπράξει η Ελλάδα το 2003 από τα κοινοτικά ταμεία. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες, έπειτα από απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου κ. Μισέλ Μπαρνιέ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται για χρήματα που υπολογίζαμε ότι θα εισπράξουμε εντός του 2003, αλλά λόγω των γνωστών και πολλών αδυναμιών χάσαμε την ευκαιρία.

Οι καθυστερήσεις στις απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων αναδεικνύονται σε χαίνουσα πληγή για την ελληνική οικονομία, που στηρίζεται στα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία για να ενισχύσει τις υποδομές της. Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν επίσης και σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό, καθώς διευρύνουν τις μαύρες τρύπες. Οι απώλειες εντοπίζονται, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπαρνιέ, τόσο στο B΄ ΚΠΣ όσο και και στο Γ΄ ΚΠΣ.

Απώλειες

Ξεκινώντας από το Γ΄ ΚΠΣ ο στόχος ήταν να γίνουν το 2003 πληρωμές ύψους 3,7 δισ. ευρώ (1,3 τρισ. δραχμές). Αντί αυτών τελικά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στα 1,89 δισ. ευρώ (646 δισ. δραχμές). Από τα στοιχεία προκύπτει απόκλιση 1,81 δισ. ευρώ (620 δισ. δραχμές).

Απώλειες καταγράφονται και στο B΄ ΚΠΣ, από το οποίο ως γνωστό έχουμε απολέσει (μέχρι τώρα) οριστικά 468,2 εκατ. ευρώ (160 δισ. δραχμές), που αποφύγαμε να ζητήσουμε γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα μας δίνονταν. Από το B΄ ΚΠΣ απομένουν ακόμα για να εισπραχθούν 634 εκατ. ευρώ (216 δισ. δραχμές), τα οποία κατά τα φαινόμενα θα απολεσθούν οριστικά. H είσπραξη βρίσκεται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα ότι ολοκληρώνεται από στιγμή σε στιγμή.

Αιτία που η Ελλάδα απώλεσε (και θα απολέσει) οριστικά πόρους από το B΄ ΚΠΣ είναι κατά βάση η άρνηση της Επιτροπής να δεχθεί όλες τις χρηματοδοτήσεις δαπανών που παρουσίασε η χώρα μας. Κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κτηματολόγιο, όπου η Επιτροπή διαπίστωσε σοβαρές ατασθαλίες και διέκοψε τη χρηματοδότηση. Το Κτηματολόγιο συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ δεν έχει ακόμα εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Γ΄ ΚΠΣ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέφευγε να δίνει στοιχεία για τις πληρωμές, επιμένοντας να δημοσιοποιεί μόνο τις απορροφήσεις.

Τελευταία στοιχεία

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας αφορούν την περίοδο μέχρι 31/12/03. Εδειχαν απορρόφηση 29%, που όμως «πέφτει» στο 22% αν αφαιρεθούν οι προκαταβολές που δόθηκαν (σε όλα τα κράτη μέλη) με την εκίνηση του Γ΄ ΚΠΣ (2000 – 2006). Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας αμφισβήτησε πρόσφατα το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και Αρ. Τσιπλάκος, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους σημείωναν ότι οι απορροφήσεις μέχρι 31/12/2003 ανήλθαν στο 22,6% αντί του 29% που ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, στο διάστημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2003, απορροφήθηκαν περίπου 7,1 δισ. ευρώ από τα 31,57 δισ. ευρώ που είναι η συνολική δημόσια δαπάνη για το Γ΄ ΚΠΣ (2000 – 2006).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή