Πέρασε κατά πλειοψηφία το Ασφαλιστικό

Πέρασε κατά πλειοψηφία το Ασφαλιστικό

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου, η μονιμοποίηση των οδοντιάτρων και των γιατρών του IKA θα γίνεται πέντε χρόνια μετά την έναρξη της εργασίας τους στο Ιδρυμα.

Με τον νέο νόμο εισάγονται έξι βασικές θεσμικές αλλαγές. Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στους δικαιούχους της διαδοχικής ασφάλισης και θεσμοθετείται η ταυτόχρονη απόδοση της κύριας με την επικουρική σύνταξη. Επίσης, επεκτείνονται οι βασικοί κανόνες συνταξιοδότησης που ισχύουν για τους μισθωτούς με τον νόμο 3029/02 και στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο εξής θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια προϋπηρεσίας και χωρίς όριο ηλικίας και οι ασφαλισμένοι του TEBE, του TAE και του ΤΣΑ.

Μία από τις νέες ρυθμίσεις αφορά την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών του IKA-ETAM. Στο εξής οι συμβάσεις έργου των 8.500 ιατρών του Ιδρύματος μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου και θεσμοθετείται ο γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Φυσικά, η θεσμοθέτηση, όπως αποδεικνύεται και από άλλες ανενεργές διατάξεις, απέχει πολύ από την πρακτική εφαρμογή των διατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή