Απώλειες 2,5 δισ. ευρώ από τα ΚΠΣ!

Απώλειες 2,5 δισ. ευρώ από τα ΚΠΣ!

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υστέρηση των εισπράξεων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) αποκτά πλέον κρίσιμες διαστάσεις για την οικονομία. O αρμόδιος επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα εισέπραξε κατά το 2003 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί. Πρόκειται για τεράστιο ποσό που αν είχε εισπραχθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σχεδόν θα καλυπτόταν το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων της χώρας!

Η καθυστέρηση στην απορρόφηση πόρων πέρα από την επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στον προϋπολογισμό, καθώς διευρύνονται οι μαύρες τρύπες. Σημειώνεται ότι οι απώλειες εντοπίζονται, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπαρνιέ, τόσο στο B΄ όσο και στο Γ΄ ΚΠΣ.

Οσον αφορά στο Γ΄ ΚΠΣ, ο στόχος ήταν να γίνουν το 2003 πληρωμές ύψους 3,7 δισ. ευρώ (1,3 τρισ. δραχμές). Αντί αυτών, τελικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στα 1,89 δισ. ευρώ (646 δισ. δραχμές). Από τα στοιχεία προκύπτει απόκλιση 1,81 δισ. ευρώ (620 δισ. δραχμές).

Απώλειες καταγράφονται και στο B΄ ΚΠΣ, από το οποίο ως γνωστόν έχουμε απολέσει (μέχρι τώρα) οριστικά 468,2 εκατ. ευρώ (160 δισ. δραχμές), που αποφύγαμε να ζητήσουμε γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα μας δίνονταν.

Από το B΄ ΚΠΣ απομένουν ακόμα για να εισπραχθούν 634 εκατ. ευρώ (216 δισ. δραχμές), τα οποία κατά τα φαινόμενα θα απολεσθούν οριστικά.

Η είσπραξη βρίσκεται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα ότι ολοκληρώνεται από στιγμή σε στιγμή.

Μετέωρα 20 μεγάλα έργα

Σε εκκρεμότητα παραμένουν περίπου 20 μεγάλα δημόσια έργα προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία καθυστερούν εξαιτίας της αλλαγής στο καθεστώς δημοπρασιών, με τη μερική κατάργηση του μαθηματικού τύπου. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε προσφάτως στην αποστολή εγκυκλίου, με την οποία επαναφέρεται στην ουσία ο μαθηματικός τύπος, οι πρόωρες εκλογές δεν επέτρεψαν να γίνουν οι αναθέσεις που επιδίωκαν οι ισχυροί όμιλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή