Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φορητότητα – 12 απαντήσεις για όλους τους συνδρομητές

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φορητότητα – 12 απαντήσεις για όλους τους συνδρομητές

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Μαρτίου όλοι οι συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας γίνονται «ιδιοκτήτες» των τηλεφωνικών τους αριθμών. Ετσι αποκτούν μεγάλο βαθμό ελευθερίας στο να επιλέξουν π.χ. μεταξύ του OTE και της Forthnet ή της Cosmote και της Vodafon. Αρκεί μια αίτησή τους στη νέα εταιρεία που θέλουν να γίνουν συνδρομητές και το ζήτημα θα διεκπεραιώνεται, αρχικά εντός 20 ημερών (για τον μήνα Μάρτιο) και στη συνέχεια εντός δεκαημέρου. Οι τηλεφωνικές εταιρείες από την πλευρά τους εισέρχονται σε μια νέα εποχή ανταγωνισμού, κατά την οποία το marketing, η τιμολογιακή τους πολιτική και το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν μπαίνουν στην πρώτη γραμμή, καθώς οι συνδρομητές καταλύουν τα δεσμά του τηλεφωνικού αριθμού. Αυτός είναι κατοχυρωμένος και άρα μπορούν να «μεταναστεύσουν» σε όποιο δίκτυο επιλέξουν.

Με τις δώδεκα ερωταπαντήσεις που ακολουθούν δίδονται απαντήσεις για τη φορητότητα, τις δυνατότητες των συνδρομητών, τα εν δυνάμει οφέλη τους κ.ά.

– Τι σημαίνει φορητότητα αριθμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας;

– Φορητότητα αριθμών σημαίνει η δυνατότητα των συνδρομητών να αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο (εταιρεία τηλεφωνίας) διατηρώντας τον 10ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό τους. H φορητότητα ισχύει τόσο για τους αριθμούς σταθερής τηλεφωνίας στην ίδια γεωγραφική περιοχή (π.χ. Αττική), όσο και για τους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας. H διατήρηση του αριθμού αφορά και τις δύο περιπτώσεις ολόκληρο τον αριθμό, δηλαδή περιλαμβάνει και το πρόθεμα (π.χ. 210, 123, 4567, 69, 123, 4567). H φορητότητα δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά σταθερού αριθμού σε κινητό τηλέφωνο, ούτε το αντίστροφο.

– Ποια η χρησιμότητα της φορητότητας αριθμών;

– O συνδρομητής αποδεσμεύεται από την ανάγκη αλλαγής αριθμού, όταν αλλάζει εταιρεία. Ετσι, οι εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες βελτιώνοντας την ποιότητα και τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος τελικά του καταναλωτή. Αρα και οι συνδρομητές θα πρέπει να προσδοκούν οφέλη.

– Γιατί να αξιοποιήσει τη φορητότητα, αλλάζοντας τηλεφωνική εταιρεία – πάροχο ένας χρήστης κινητής τηλεφωνίας;

– O χρήστης συνήθως αλλάζει τηλεφωνική εταιρεία – πάροχο, όταν η τηλεφωνική συσκευή του «δεν έχει σήμα» ή δεν του δίνει καθαρό ήχο στις περιοχές όπου κατοικεί, παραθερίζει, εργάζεται ή συχνάζει. Επίσης, όταν κρίνει ότι δεν εξυπηρετείται σωστά ή οικονομικά. H φορητότητα είναι ένα όπλο του καταναλωτή για βελτίωση των υπηρεσιών που του παρέχονται.

– Από πότε ισχύει στη χώρα μας η φορητότητα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας;

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) έθεσε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2004 τη φορητότητα αριθμών. Με σταδιακή εφαρμογή, για να αντιμετωπισθούν τεχνικά ζητήματα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φορητότητας στο κοινό.

Μετά από αίτημα των εταιρειών κινητής, με απόφαση της EETT, ισχύει το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

– 12 Ιανουαρίου 2004: Πιλοτική λειτουργία φορητότητας σε περιορισμένο αριθμό.

– 1-31 Μαρτίου 2004: Εμπορική λειτουργία με μέγιστο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων τις 20 ημέρες.

– Από 1η Απριλίου 2004: Εμπορική λειτουργία με μέγιστο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων τις 10 ημέρες.

– Πώς μπορώ να μεταφέρω τον αριθμό μου σε άλλη εταιρεία;

Αφού επιλέξετε τη νέα τηλεφωνική σας εταιρεία, φτάνετε σε οποιοδήποτε κατάστημά της και καταθέτετε ειδική αίτηση, με την οποία θα ζητάται τη φορητότητα του αριθμού σας και τη διακοπή της σύμβασης με την παλιά εταιρεία. Το έντυπο της αίτησης παρέχεται από τη νέα εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει να ενημερώσει την εταιρεία στην οποία έχετε την αρχική σας σύνδεση. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για τους εταιρικούς πελάτες (επιχειρήσεις, οργανισμοί κ.λπ.).

– H φορητότητα αριθμού είναι διαθέσιμη και για τη σταθερή τηλεφωνία;

– H φορητότητα αριθμού ισχύει και για τη σταθερή τηλεφωνία στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Παράδειγμα, αν αλλάξει εταιρεία – πάροχο κάποιος και μετακινηθεί από το Παγκράτι στον Χολαργό, διατηρεί τον ίδιο δεκαψήφιο αριθμό. Το ίδιο ισχύει και για τους λεγόμενους «μη γεωγραφικούς αριθμούς», όπως αυτοί που αρχίζουν από 800, 801, 90 κ.λπ. Μπορούν να παραμείνουν οι ίδιοι και ας αλλάξει εταιρεία – πάροχο ο ενδιαφερόμενος.

– Χρειάζεται πρώτα να ακυρώσω την υπηρεσία της προηγούμενης εταιρείας;

– Οχι. Διότι έτσι θα χάσετε τον αριθμό σας. Με την αίτησή σας να γίνεται συνδρομητής στη νέα εταιρεία, διακόπτεται η σχέση σας με την προηγούμενη εταιρεία.

– Μου επιτρέπει η φορητότητα να ακυρώσω το τρέχον συμβόλαιό μου;

– O συνδρομητής έχει δικαίωμα φορητότητας ακόμη και αν έχει με την εταιρεία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Για το κλείσιμο του λογαριασμού, η εταιρεία εισπράττει τα οφειλόμενα από τον συνδρομητή. H καταβολή των οφειλομένων, δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διακοπή της σύνδεσης και τη μεταφορά του αριθμού.

– Υπάρχει χρέωση για τη χρήση φορητότητας του αριθμού μου;

– Θα εξαρτηθεί από την πολιτική των εταιρειών. H ευρωπαϊκή εμπειρία πάντως δείχνει ότι το εμπορικό κόστος το απορροφά η νέα εταιρεία και δεν επιβαρύνεται ο συνδρομητής.

– Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την τηλεφωνική συσκευή μου με την καινούργια εταιρεία;

– Δεν είναι θέμα φορητότητας. Αν η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει στο δίκτυο της νέας εταιρείας τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι περισσότερες τηλεφωνικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να λειτουργήσουν στα δίκτυα όλων των εταιρειών.

– Μπορώ να κάνω χρήση της φορητότητας με αριθμούς καρτοκινητής τηλεφωνίας;

– Ναι, όπως ακριβώς με τους άλλους τύπους κινητής τηλεφωνίας.

– Ποιο είναι τελικά το μεγάλο όφελος για τον συνδρομητή – τελικό καταναλωτή;

– O συνδρομητής γίνεται ιδιοκτήτης του αριθμού του. Μπορεί να αλλάζει εταιρεία όποτε κρίνει σκόπιμο και όσο συχνά θέλει και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες – προσφορές της αγοράς και τις καλύτερες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή