Σε φουρτουνιασμένα νερά οι εταιρείες κρουαζιέρας

Σε φουρτουνιασμένα νερά οι εταιρείες κρουαζιέρας

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος της Γένοβας έχει κάνει «άνω-κάτω» την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και τον Ρομάνο Πρόντι. Εδώ και δέκα ημέρες, δεν έχει σταματήσει τα τηλεφωνήματα και τις δηλώσεις στον Τύπο, ζητώντας από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ρομάνο Πρόντι να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία κρουαζιερών Festival, που έχει έδρα την πόλη του και τα πλοία που διαχειρίζεται ξεκινούν από το λιμάνι της. Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι ο Ελληνας Γιώργος Φ. Πουλίδης.

Τα προβλήματα

Στον Πειραιά, εδώ κι ένα μήνα, η κατάρρευση της μοναδικής ελληνικής εταιρείας κρουαζιέρας Royal Olympia Cruises, που απασχολεί 3.000 Ελληνες, αντιμετωπίζεται με πλήρη σιωπή. Από κυβέρνηση, κόμματα και συνδικαλισμό. Βεβαίως, η κατάρρευση της ελληνικής κρουαζιέρας ήταν θέμα χρόνου. Από τη μια το cabbotage, που δημιούργησε κατάσταση εφησυχασμού κι από την άλλη τα σωματεία, που δεν θέλησαν να δουν τη σκληρή πραγματικότητα και επέμειναν σε παλιές συνταγές, την ώρα που έπεφταν τα σύνορα αλλά και… οι Δίδυμοι Πύργοι! Ετσι, με θαλαμηπόλους πανάκριβους, την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές (πόσω μάλλον οι τρίτες) σημαίες πληρώνουν τους δικούς τους μόνο με tips, με την κυβέρνηση να υπόσχεται να λύσει όλα τα προβλήματα της κρουαζιέρας αλλά να… αρμενίζει, η ROC, με τα τόσα λάθη της, ήταν μοιραίο να καταποντισθεί. Δεν υπήρχε περίπτωση τα «θηρία» να αφήσουν τους «μικρούς» να τους εμποδίζουν. Και καθώς ο μεγαλομέτοχος της ROC, o κυπριακός όμιλος Louis, δεν επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον την κρίσιμη ώρα (τους λόγους γνωρίζει η κυπριακή πλευρά) επικαλούμενος αδυναμία συνεννοήσεως με τους λοιπούς μετόχους, η εταιρεία, εισηγμένη στον Νasdaq, αναγκάστηκε να προσφύγει στη διαδικασία του αρθρου 11 της αμερικανικής νομοθεσίας, με συνέπεια να χάσει τα δύο καινούργια πλοία της, «Olympia Voyager» και «Olympia Explorer», τα οποία κατέσχε η γερμανική τράπεζα KFW επειδή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, «διεπίστωσε μεταξύ άλλων διάσταση απόψεων μεταξύ των κυρίων μετόχων της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων». Δεν έχει, φυσικά, σημασία αν αυτός είναι ο λόγος.

Ντόμινο εξελίξεων

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε αιτία και ότι η τράπεζα ενήργησε αιφνιδιαστικά, αλλά το γεγονός είναι ότι αμέσως μετά την κατάσχεση των πλοίων άρχισε ένα φοβερό «ντόμινο»! Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Ελληνες πιστωτές «έπεσαν» στην εταιρεία με καταιγισμό αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η δραστηριοποίηση των παλαιότερων πλοίων, που παραμένουν δεμένα. Ηδη το «Olympic Countess» βγήκε στον πλειστηριασμό στη Ν. Αφρική. «Ουδείς δείχνει διάθεση να στηρίξει τη μοναδική ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας. Οι πιστωτές τρέχουν να πάρουν ό,τι μπορούν από μια εταιρεία που δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν την άφηναν να δουλέψει», λέει ο εκ των μετόχων (8%) Ανδρέας Ποταμιάνος. Κι αυτό είναι αλήθεια! Εκτός από τον Γ. Πολυχρονόπουλο, που με επιστολή του στην εταιρεία δήλωσε «δεν διεκδικώ τίποτε, είμαι με την ελληνική ναυτιλία», οι λοιποί πιστωτές καταστασπαράσσουν τη ROC! Θα πει κανείς «τα χρήματά τους ζητούν», αλλά τα ζητούν μαζεμένα! Ηδη η εταιρεία ζήτησε τον διορισμό ειδικού επιτρόπου από το Εφετείο, σε μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν.

Προσφυγές

Το ίδιο κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Festival, όπου η εταιρεία κέρδισε στη Μασσαλία μια προσφυγή κατά της Credit Agricole για το πλοίο «Mistral», που κρατείται εκεί, αλλά τίποτε δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ο Γ. Πουλίδης, που τιμήθηκε με ανώτερα παράσημα από τους προέδρους της Γαλλίας και της Ιταλίας, βρίσκεται σε μια δίνη διαδικασιών και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, επειδή, όπως ισχυρίζεται και μάλλον έχει δίκιο, η τράπεζα υπανεχώρησε ενώ συζητούσε αναπροσαρμογή των όρων του δανείου. Πηγές από την Ιταλία μιλούν για «πρωτοφανή μεταχείριση» εκ μέρους της τράπεζας και τονίζουν ότι «δεν υπήρχε παρά μόνον ένας λόγος να γίνουν όλα αυτά, να βγει η Festival από τη μέση για λογαριασμό κάποιων άλλων».

Οπως και να έχουν τα πράγματα, η τράπουλα ξαναμοιράζεται, οι τράπεζες θέλουν να αλλάξουν το τοπίο, οι νεαροί τραπεζίτες που κουμαντάρουν τώρα τις τράπεζες, δεν καταλαβαίνουν από ιστορία και παράδοση ούτε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας. Η 11η Σεπτεμβρίου, η εισβολή στο Ιράκ, το Μεσανατολικό, μπορεί να έπληξαν τη Festival και τη ROC, αλλά οι τράπεζες έχουν μάθει να κερδίζουν. Κι όταν πρόκειται να κερδίσουν, δεν τους ενδιαφέρει ποιος, πώς και γιατί χάνει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή