ΕΛΠΕ: διέξοδος στη διαιτησία για την επένδυση OKTA

ΕΛΠΕ: διέξοδος στη διαιτησία για την επένδυση OKTA

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι δυσμενείς εξελίξεις της επένδυσης των «Ελληνικών Πετρελαίων» στα Σκόπια. H κυβέρνηση του κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αμφισβήτηση της σύμβασης μεταβίβασης του διυλιστηρίου της OKTA στα ΕΛΠΕ, εμμένει στη θέση της για άρση του μονοπωλιακού καθεστώτος της OKTA επικαλούμενη την ανάγκη εναρμόνισης της χώρας με το καθεστώς της απελευθέρωσης της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη διμερή συμφωνία που έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ και θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα συνολικά της επένδυσης. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε αντικείμενο δύο συναντήσεων του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Γιακιμόφσκι στη διάρκεια του περασμένου μήνα, χωρίς να παρατηρηθεί κάποια πρόοδος.

Αντιθέτως, σύμφωνα και με παράγοντες των ΕΛΠΕ, τα πράγματα δείχνουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και ήδη συζητείται το ενδεχόμενο προσφυγής της ελληνικής πλευράς στη διεθνή διαιτησία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επένδυση των ΕΛΠΕ ήδη επιβαρύνεται από την κατάργηση του δικαιώματος εισαγωγών καυσίμων με ειδικό καθεστώς φορολογίας που είχαν εξασφαλίσει μέσω της σύμβασης το 1999, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Πέραν των συμβατικών διαφορών, τα ΕΛΠΕ διεκδικούν και περίπου 14 εκατ. δολάρια από το σκοπιανό Δημόσιο έναντι ποσοτήτων μαζούτ που έχουν ήδη παραδοθεί χωρίς να έχουν αποπληρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή