Προειδοποίηση από Κομισιόν για συμβασιούχους

Προειδοποίηση από Κομισιόν για συμβασιούχους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες προθεσμία έχει δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 70/99, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν κάθε διάκριση εις βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο και παράλληλα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η προειδοποίηση απευθύνθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2004 με επιστολή της γενικής διευθύντριας της αρμόδιας Διεύθυνσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Κάντας, προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην E.E., προκειμένου να την κοινοποιήσει στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας

Στην επιστολή της, η οποία κοινοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στη ΓΣΕΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία των συμβασιούχων του Δημοσίου, αναφέρεται ότι οι ρήτρες του άρθρου 5 του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εναρμονίστηκε με την οδηγία, δεν πείθουν την E.E. ότι είναι αντικειμενικές. Επισημαίνει ότι ο κατάλογος των αντικειμενικών λόγων που αναφέρονται στο Π.Δ. είναι προφανώς απαράδεκτοι κι ότι οι λόγοι που απαριθμούνται σε αυτό επιτρέπουν τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας. Ακόμη επικρίνεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί έθεσε την κοινοτική οδηγία σε εφαρμογή στις 2.4.2003 και όχι έως τις 10.7.2002.

Από το βήμα της συνέντευξης, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού και υποψήφιος του κόμματος στις εθνικές εκλογές κ. Αλ. Αλαβάνος κάλεσε την κ. Διαμαντοπούλου, «η οποία ενδεχομένως να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει τη θέση της επί του προβλήματος για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος». Ανάλογο κάλεσμα απηύθυνε και προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο όπως είπε «επιμόνως σιωπά».

Πάντως, για το θέμα είναι εμφανής ο διχασμός στα κυβερνητικά στελέχη. O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Κανελλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου αποτελεί πλέον κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ». Αποψη η οποία, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις που εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη, ο συναρμόδιος για το θέμα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππας επανέλαβε πως «οι διατάξεις του Π.Δ. δεν αντιβαίνουν το γράμμα και το πνεύμα της οδηγίας». «Από εκεί και πέρα, το ελληνικό Δημόσιο αν αποφασίσει να προχωρήσει σε κάλυψη θέσεων διαφόρων υπηρεσιών, με διαγωνιστική διαδικασία, αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής και δεν είναι θέμα εφαρμογής ή μη της οδηγίας».

Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου θα πραγματοποιήσουν αύριο εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο. Αίτημα της κινητοποίησης η άμεση τακτοποίηση του εργασιακού καθεστώτος των συμβάσεων με τις οποίες προσελήφθησαν οι έκτακτοι του Δημοσίου, οι οποίοι όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε μόνιμες και αορίστου χρόνου θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή