«Αγκάθια» στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες

«Αγκάθια» στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Γεωργίας μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) είχε αναθέσει πέρυσι για μία τριετία και χωρίς διαγωνισμό στην ΠΑΣΕΓΕΣ το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Επιδοτήσεων).

Η Ομοσπονδία των ιδιωτών γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να πιστοποιήσει και άλλους φορείς για τη σύνταξη των αιτήσεων – δηλώσεων του ΟΣΔΕ.

Αντιδρώντας, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όπου εξήγησε ότι αν δεν αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ τη διαχείριση του συστήματος δεν θα δώσει τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να εισπράξουν οι παραγωγοί τις επιδοτήσεις. Ως επιχείρημα, μάλιστα, προβάλλει το γεγονός ότι οι δηλώσεις για τα αιγοπρόβατα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 16 Φεβρουαρίου οπότε δεν υπάρχει χρόνος. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα έχουν καταβληθεί οι περυσινές επιδοτήσεις μόνο σε 52.222 αιγοπροβατοτρόφους σε σύνολο 119.000.

Χθες, η ΠΟΣΕΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την προσπάθεια του να αναθέσει για ακόμα μια φορά το ΟΣΔΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕΓ, έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας κάνει γνωστό ότι «οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών πιστοποιούνται για τη συμμετοχή τους στο ΟΣΔΕ». Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΓ, με το παραπάνω έγγραφο ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και αθετεί τους όρους έγκρισης και γνωστοποίησης των φορέων πιστοποίησης και παραβαίνει τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης αριθμός 264753/2.10.03 για την «Πιστοποίηση φορέων για την συμπλήρωση δηλώσεων ΟΣΔΕ».

Η ΠΟΣΕΓ ζητεί την άμεση ανάκληση του εγγράφου και την τήρηση της διαδικασίας πιστοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή