Τα «βρήκαν» ελαιοπαραγωγοί Αιγίου – υπ. Γεωργίας

Τα «βρήκαν» ελαιοπαραγωγοί Αιγίου – υπ. Γεωργίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις οι εκπρόσωποι των αγροτών της Αιγιαλείας και του υπουργείου Γεωργίας για το ζήτημα της επιδότησης της παραγωγής του ελαιολάδου.

Οι ελαιοπαραγωγοί είχαν αποκλείσει για δύο μέρες την Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, κατηγορώντας το υπουργείο Γεωργίας για αθέτηση των δεσμεύσεών του, διεκδικώντας την καταβολή των ενισχύσεων για ολόκληρη την ποσότητα ελαιολάδου που είχαν δηλώσει ότι παρήγαγαν.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε από κοινού να λάβουν 450 παραγωγοί την επιδότηση για το σύνολο της παραγωγής που έχουν δηλώσει, ενώ για τους υπόλοιπους 2.500 θα γίνει επανέλεγχος των στοιχείων.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση, οι αγρότες προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. H συμφωνία επήλθε στις 4.30 χθες το απόγευμα οπότε και οι αγρότες «απελευθέρωσαν» τη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Λίγο νωρίτερα οι αγρότες είχαν δεχθεί την επίθεση των MAT όταν επιχείρησαν να κλείσουν την παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου απ’ όπου έως εκείνη την ώρα διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κυνηγούσαν τους αγρότες μέσα στα χωράφια. Αψιμαχίες είχαν σημειωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης όταν αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα στις κροτίδες που δέχθηκαν.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, τους αγρότες επισκέφθηκαν βουλευτές και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και καταδίκασε την επέμβαση των MAT. O βουλευτής του KKE κ. Σπύρος Στριφτάρης συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, ενώ η γραμματέας του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν αυτά που τους χρωστάνε, γεγονός που δείχνει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα ελαιολάδου που έχει δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (458.000 τόννοι) και την ποσότητα που έχουν δηλώσει συνολικά οι παραγωγοί (605.000 τόννοι) κατέβαλε την επιδότηση για το 60% της δηλωθείσας ποσότητας ελαιολάδου και παρέπεμψε τις υπόλοιπες ποσότητες στη διαδικασία των ενστάσεων. Οι παραγωγοί της Αιγιαλείας δεν δέχθηκαν την καταβολή της ενίσχυσης για το 60% της παραγωγής και αρχικώς έλαβαν εγγυήσεις για την πληρωμή ολόκληρης της ποσότητας που είχαν δηλώσει.

Ωστόσο, προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού όταν οι δεσμεύσεις πρακτικά δεν τηρήθηκαν.

Παρά τη «συμφωνία» που επετεύχθη τελικά, έως αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιείτο σύσκεψη με σκοπό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει καθώς εάν «νομιμοποιηθούν» και άλλες ποσότητες ελαιολάδου θα μειωθεί η τιμή της επιδότησης.

Πάντως, σε σοβαρό κίνδυνο τίθεται το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων μετά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει εκ νέου από την ανάθεση εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των αγροτικών ενισχύσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή