Πιο «σφιχτοχέρηδες» οι Ευρωπαίοι

Πιο «σφιχτοχέρηδες» οι Ευρωπαίοι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πτώση κατέδειξαν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρώπης των «15», τον Νοέμβριο. Παρότι έστω και ανεπισήμως ο Νοέμβριος θεωρείται ότι «ανοίγει» την εορταστική σεζόν, τα ποσοστά μεταβολής διαμορφώθηκαν αρνητικά τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην περιφέρεια για τις προοπτικές της οικονομίας, έστω κι αν αιφνιδιάζει μετά την άνοδο που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησής τους κατά 0,7% και 0,4% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, η πτώση ήταν της τάξης του 1,6%, έναντι 1,2% και 0,6%, αντίστοιχα. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1%, έναντι 0,5% και 0,4% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, σημείωσαν πτώση κατά 0,1% έναντι της αύξησής τους κατά 2% και 1,4% τους δυο προηγούμενους μήνες.

Στους επιμέρους κλάδους, αύξηση -έστω και οριακή, της τάξης του 0,1%- σημείωσαν σε ετήσια βάση οι πωλήσεις των οικιακών αγαθών στην E.E. Τον Οκτώβριο, η αύξησή τους έφθασε το 1,8% και τον Σεπτέμβριο το 1,6%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν τα κλωστοϋφαντουργικά και τα υποδήματα, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ευρύτερη E.E., κατά 5,9% και 2,8%, αντίστοιχα, σε μηνιαία βάση, ενώ τον Οκτώβριο είχαν επίσης σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 4% και 2,2%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή