Με 66 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται η ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Με 66 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται η ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής μεθορίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα ανάπτυξης της ευρύτερης ελληνοτουρκικής μεθορίου, συνολικού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατομμύρια θα αποτελούν την κοινοτική συνδρομή για το ελληνικό σκέλος των έργων που θα υλοποιηθούν, ενέκρινε χθες στις Βρυξέλλες η ΕΕ, με περίοδο εκτέλεσης την τριετία 2004-2006. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου είδους που δρομολογείται.

Από ελληνικής πλευράς, το πρόγραμμα υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι έχει πλέον έρθει η ώρα για παραγωγική οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του, Μουστουφά Ουγκούς Ντεμιράλπ, μίλησε για έναν δρόμο διμερούς οικονομικής συνεργασίας, «χωρίς επιστροφή».

Από την πλευρά του δε, ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε για «ορόσημο», ενώ αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του Γ΄ ΚΠΣ, εξέφρασε τη «γενική εκτίμηση» ότι αυτή είναι «θετική» και ότι δεν θα χρειασθεί να δοθεί παράταση πέραν του 2006 για την απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπει, καθώς «τα χρήματα έχουν απορροφηθεί με σωστό τρόπο». Σε ό,τι αφορά το ίδιο το εγκαινιασθέν χθες πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο Interreg για την κοινή ανάπτυξη παραμεθόριων περιοχών, στόχος του είναι η οικονομική ανόρθωση της ελληνοτουρκική μεθορίου, όμως ερμηνευμένη διασταλτικά σε σημείο που η έκταση να καλύπτει το 17% της ελληνικής επικράτειας και το 8% της τουρκικής.

Το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις σε τρεις τομείς: αρχής γενομένης από τη βελτίωση της χερσαίας διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και τη σύνδεση της μεθορίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα διαθέσει 14 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 5,8 εκατ. στην Τουρκία. Δεύτερος τομέας είναι η αναβάθμιση της ποιότητος ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών. Η Επιτροπή θα διαθέσει για τους στόχους αυτούς 12,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 4,3 εκατ. στην Τουρκία. Τέλος, προβλέπονται κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 2,9 εκατ. για την Τουρκία για προγράμματα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ οικονομικών θεσμών και φορέων των δύο πλευρών της μεθορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή