Στο 2,9% ο πληθωρισμός

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε τον Ιανουάριο του 2004 ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2,9%, από 3,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2003. H πτώση σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) αποδίδεται στη μικρότερη αύξηση τιμών στο πετρέλαιο που σημειώθηκε τον πρώτο μήνα του φετινού έτους, αλλά και στη μείωση σε μεσοσταθμική βάση των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Η αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου μοιάζει με εξαιρετικά βασανιστική διαδικασία, στην οποία όλες οι μέχρι τώρα προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν αποτύχει.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει διπλάσιος του μέσου κοινοτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΣΥΕ, ο Γενικός Δείκτης τον Ιανουάριο του 2004, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο 2003, παρουσίασε μείωση 0,7% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου ’03 – Ιανουαρίου ’04 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου ’02 – Ιανουαρίου ’03, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι επίσης αύξησης 3,5% που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή