Εκτός Ολυμπιακής διαδρομής η Ευρωπαϊκή Τεχνική…

Εκτός Ολυμπιακής διαδρομής η Ευρωπαϊκή Τεχνική…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτωτη από το έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής κηρύσσεται τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Τεχνική. Στην απόφαση αυτή, που αναμένεται να οδηγήσει και στην κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν κατατεθεί από τον Ομιλο, οδηγούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έπειτα από τις άκαρπες προσπάθειες συνεννόησης με τη διοίκηση της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, το κατασκευαστικό έργο στη Μαραθώνια διαδρομή βρίσκεται ήδη κατά ενάμιση μήνα εκτός χρονοδιαγράμματος, ενώ μέχρι την ομαλή επανεκκίνηση των εργασιών θα έχει υπερβεί το δίμηνο! Το έργο έπρεπε, συμβατικά, να παραδοθεί στις 15 Ιουνίου και, πλέον, στο επιτελείο του ΥΠΕΧΩΔΕ υπάρχει ανησυχία για την ομαλή ολοκλήρωσή του.

Για το ζήτημα υπήρξε χθες έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του γ.γ. Δημοσίων Εργων κ. Παν. Βασιλείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των εργαζομένων στον όμιλο. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται από την προηγούμενη Παρασκευή σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπήρξε συμφωνία ώστε μέχρι την Παρασκευή να καταβληθεί από την ΕΥΔΑΠ στην Ευρωπαϊκή Τεχνική ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, από έργα που υλοποιούνται για την Επιχείρηση, με τη δέσμευση ότι σημαντικό τους τμήμα θα καταβληθεί στο προσωπικό. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η καταβολή των αμοιβών εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου προς την επιχείρηση γίνεται κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, ωστόσο τα ποσά αυτά παρακρατούνται από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ο ρυθμός των εργασιών στο εργοτάξιο της Ευρωπαϊκής Τεχνικής είχε αρχίσει να μειώνεται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και οι εργασίες ουσιαστικά σταμάτησαν στις αρχές Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία, η Διευθύνουσα Υπηρεσία της Ειδικής Υπηρεσίας Συγκοινωνιακών Εργων Αττικής, έστειλε ειδική πρόσκληση – εντολή στην Ευρωπαϊκή Τεχνική με την οποία καθορίζονταν συγκεκριμένες εργασίες στη Μαραθώνια διαδρομή που θα έπρεπε να υλοποιηθούν εντός 12 ημερών, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί έστω και μία εκσκαφή στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εντύπωση που έχουν αποκομίσει, από τις συζητήσεις με τα στελέχη του Ομίλου, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν φαίνεται πιθανό ένα ενδεχόμενο υποκατάστασης του αναδόχου ή εκχώρησης από αυτόν του έργου σε άλλο όμιλο». Εκτιμάται ότι ουδείς εκ των άλλων ομίλων επιθυμεί να συνδράμει καθώς υπάρχει ένας διττός στόχος: αφενός να «τελειώνουν» με την Ευρωπαϊκή Τεχνική, αφετέρου να αναλάβουν την ολοκλήρωσή του σε δεύτερο χρόνο αφού θα έχουν κλείσει άλλα εργοτάξια και θα μπορούν να διεκδικήσουν πρόσθετα πριμ έγκαιρης ολοκλήρωσης.

Από την παύση των εργασιών, πάντως, δεν κινδυνεύει μόνον η ολοκλήρωση του έργου αλλά απαξιώνεται και φθίνει και το όποιο τμήμα έχει ολοκληρωθεί. Ως αποτέλεσμα το σύνολο του δικτύου, αυτή τη στιγμή, εμφανίζει σειρά κακοτεχνιών ενώ οι λακκούβες στο οδόστρωμα αποτελούν κανόνα. Μετά την ανάδειξη του ζητήματος και από τα ΜΜΕ, στην περιοχή βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης συνεργεία με εντολή από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποκαταστήσουν τις λακκούβες. Οι εργασίες, όμως, ουδέποτε ξεκίνησαν καθώς στην περιοχή συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι του Ομίλου διαμαρτυρόμενοι για την «υποκατάσταση της Ευρωπαϊκής Τεχνικής από άλλον εργολάβο χωρίς καμιά πρόβλεψη για την τύχη του προσωπικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή