Υποστήριξη ερευνητικών Μονάδων

Υποστήριξη ερευνητικών Μονάδων

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιστημονική έρευνα και η εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των ερευνών των εργαστηρίων είναι ένας τομέας ο οποίος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ανάπτυξης καθώς ενώ η επιστημονική επάρκεια των Ελλήνων ερευνητών είναι δεδομένη, συχνά παρουσιάζονται προβλήματα έλλειψης χρηματοδότησης, οργάνωσης και γραφειοκρατικών δυσχερειών. Τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία καλείται να αντιμετωπίσει το μέτρο 4.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» το οποίο έχει τίτλο:

«Υποστήριξη ερευνητικών Μονάδων για την προτυποποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Εντοπισμός και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με δημιουργία νέων επιχειρήσεων (Spioff).

Φάση B’. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ»

Το Μέτρο 4.1 σχεδιάστηκε για να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ιδιωτικής χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων υψηλής καινοτομίας και της έλλειψης επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων αποφοίτων, ως απάντηση στα ισχνά αποτελέσματα που είχαν μέχρι σήμερα οι προηγούμενες δημόσιες πρωτοβουλίες. Επιδιώκει διάφορους στόχους, κυρίως: (α) να διευκολύνει τη διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας μέσω της οικονομικής εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων έρευνας μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, (β) να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη και (γ) να δημιουργήσει κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 23.000.000 ευρώ, για τον 1ο κύκλο προκήρυξης, 2003 – 2004, και καλύπτεται κατά 10.580.000 ευρώ από δημόσια δαπάνη, (με συμμετοχή 70% του ΕΤΠΑ και 30% από Εθνικούς πόρους) και με αναμενόμενη ιδιωτική συμμετοχή ύψους 12.420.000 ευρώ.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η δημιουργία και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, που έχουν αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια από άτομα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης ή και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών. Οι επιχειρήσεις αυτές αποκαλούνται τεχνοβλαστοί (spin-off).

Η παρούσα δράση, περιλαμβάνει τις δραστηριότητες εκκίνησης της επένδυσης και έναρξης παραγωγής και εμπορίας και θα ενισχύσει τριετή επενδυτικά σχέδια των εταιριών – τεχνοβλαστών.

Το πρόγραμμα έχει άμεση συνέργια με την δράση «Υποστήριξη ερευνητικών Μονάδων για την προτυποποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Εντοπισμός και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με δημιουργία νέων επιχειρήσεων (Spioff). Φάση Α’», του ιδίου Μέτρου 4.1, το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες προετοιμασίας επένδυσης και λειτουργεί ως κεφάλαιο σποράς, ενισχύοντας τους ενδιαφερόμενους για την δημιουργία του Τεχνοβλαστού και την πιθανή ένταξη τους στο παρόν πρόγραμμα.

Επιλέξιμες Δαπάνες και Όροι Χρηματοδότησης:

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

– Αρχικές επενδύσεις, αγορά υλικών υποδομών (εξοπλισμός, μέσα, κτίρια και γη) και άϋλων στοιχείων (δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, εκμεταλλευόμενες ή προστατευόμενες άδειες τεχνογνωσίας και μη προστατευόμενη τεχνογνωσία σχετιζόμενη με τη μεταφορά τεχνολογίας).

– Υπηρεσίες παροχής συμβουλών οι οποίες περιορίζονται σε υπηρεσίες ειδικού τύπου, όπως τεχνικές, νομικές, οργανωτικές και χρηματοοικονομικές συμβουλές, και δεν πρέπει να έχουν σχέση με τις συνήθεις δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης

– Γενικές δαπάνες εκκίνησης της επένδυσης, μισθοί των στελεχών που αναπτύσσουν τις ιδέες τους ή παρέχουν τεχνική βοήθεια, ενοίκια και έξοδα ταξιδιού και άλλες γενικές δαπάνες που χρειάζονται στο στάδιο εκκίνησης

Οι ανωτέρω δαπάνες, σε περίπτωση έγκρισης, είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία υποβολής του επενδυτικού φακέλου της πρότασης στην ΓΓΕΤ.

Δεν είναι επιλέξιμα τα παρακάτω:

– οποιεσδήποτε προβλέψεις για πιθανές μελλοντικές ζημιές ή υποχρεώσεις,

– οι τόκοι ή η απόδοση του χρησιμοποιηθέντος κεφαλαίου,

– αβάσιμα χρέη, μεταξύ των οποίων και τα μη δυνάμενα να διαπιστωθούν πλήρως,

– ο Φ.Π.Α. για οποιαδήποτε κατηγορία δαπανών

– οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήθηκε πριν από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης σε μια μεμονωμένη επιχείρηση – Τεχνοβλαστό δεν θα υπερβαίνει το 1.000.000 – και θα χορηγείται κατόπιν της καταβολής της αντίστοιχης συμμετοχής στο κεφάλαιο του ιδιώτη επενδυτή, με μέγιστη ένταση επιχορήγησης το 50% των επιλέξιμων ακαθάριστων δαπανών. Επιτρέπεται η σύναψη τραπεζικού δανείου για την χρηματοδότηση του έργου έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Η διάρκεια των έργων που θα ενταχθούν, δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες.

Δικαίωμα χρηματοδότησης με βάση την παρούσα πρόσκληση του Προγράμματος έχουν:

Β Επιχειρήσεις, με μορφή Α.Ε ή Ε.Π.Ε, που έχουν ιδρύσει Ερευνητές, Οργανισμοί παραγωγής γνώσης όπως ερευνητικά κέντρα, αυτοτελή ινστιτούτα, ΑΕΙ, ΤΕΙ, κλπ, και Εταιρίες διαχείρισης της περιουσίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη συνδρομή τρίτων, όπως χρηματοδοτικών οργανισμών, συμβούλων διοίκησης και διαχείρισης, μεταποιητικών επιχειρήσεων, ιδιωτών επενδυτών κτλ. Στον ορισμό των «ερευνητών» περιλαμβάνονται εκτός από τους ερευνητές των ερευνητικών κέντρων, τεχνολογικών φορέων της ΓΓΕΤ και ινστιτούτων του δημοσίου τομέα, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και ΕΠ ΤΕΙ, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό των ιδίων, συνεργαζόμενοι και επισκέπτες ερευνητές, μεταπτυχιακοί ερευνητές ή φοιτητές.

Οι εταιρείες – τεχνοβλαστοί πρέπει να ανήκουν κατά πλειοψηφία, (50% + 1), σε ιδιώτες επενδυτές, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών κλπ. και όχι σε δημόσιους οργανισμούς, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ., με την εξαίρεση των χρηματοπιστωτικών φορέων του Δημοσίου.

Δικαίωμα υποβολής έχουν εταιρίες, που πληρούν τις προδιαγραφές της Πρόσκλησης, που έχουν ιδρυθεί από την 31-1-2001 ή μπορούν να αποδείξουν έναρξη δραστηριοτήτων, επισυνάπτοντας βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ., στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Προτάσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν και υπό σύσταση εταιρίες, που πληρούν τις ανωτέρω προδιαγραφές, προσκομίζοντας, πλην των λοιπών οριζόμενων στην παρούσα πρόσκληση δικαιολογητικών, καταστατικό σύστασης εταιρίας νομίμως συντεταγμένο από Συμβολαιογράφο, στο οποίο θα ορίζεται ρητά ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της υπό σύσταση εταιρίας.

Οι προτάσεις, υποβάλλονται από την 14-09-03 και μέχρι της εξαντλήσεως των διαθεσίμων κονδυλίων, ή μέχρι την 31-10-2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή