Ενοίκιο, έξτρα μηνιάτικο για έναν στους τρεις Ελληνες

Ενοίκιο, έξτρα μηνιάτικο για έναν στους τρεις Ελληνες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ασφαλέστερο επενδυτικό προϊόν αποδεικνύονται τα ακίνητα και αυτό διαφαίνεται τόσο από τα ποσά που δαπανώνται ετησίως για τις μεταβιβάσεις που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ όσο και από τα εισοδήματα που λαμβάνουν ετησίως οι ιδιοκτήτες τους, που ανέρχονται στα 5,3 δισ. ευρώ ή αλλιώς 1,8 τρισ. δρχ. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ξεπερνά το 70%, γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά ακινήτων αποτελεί μία ουσιαστική επένδυση που αυξάνει σημαντικά τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 35% των φορολογουμένων ενισχύει κάθε έτος το εισόδημά του από την ενοικίαση διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων ακόμα και γης. Τα περισσότερα εισοδήματα από μισθώματα λαμβάνουν οι εισοδηματίες, οι οποίοι δηλώνουν στην εφορία έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι έμποροι και βιοτέχνες με εισοδήματα ύψους 1,07 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εισπράττουν ετησίως εισοδήματα ύψους 968 εκατ. ευρώ και οι μισθωτοί οι οποίοι δηλώνουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα ύψους 612 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν 480 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται οι αγρότες των οποίων τα έσοδα από μισθώματα φθάνουν μόλις στα 352,3 εκατ. ευρώ.

Πρώτη η Αττική

Τα υψηλότερα εισοδήματα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι του νομού Αττικής, τα οποία φθάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας με εισοδήματα ύψους 809 εκατ. ευρώ. Τα λιγότερα εισοδήματα από ενοίκια εισπράττουν οι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων, τα οποία φθάνουν τα 86 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά των 5,3 δισ. ευρώ που δηλώνονται ετησίως από τους φορολογούμενους είναι σαφώς μεγαλύτερα, αφού η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στα εισοδήματα από ακίνητα είναι σημαντικά υψηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, από τις διασταυρώσεις των στοιχείων των ακινήτων διαπιστώθηκε ότι 126.483 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν εισόδηματα από ακίνητα που κατέχουν. Συγκεκριμένα, από τους 126.483 ιδιοκτήτες, 84.885 δεν δήλωσαν καθόλου εισοδήματα, 17.799 δήλωσαν εισοδήματα μικρότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δαπάνες των ενοικιαστών (σημαντικές διαφορές) και 23.799 δεν έκαναν φορολογική δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή