ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες οι προοπτικές απασχόλησης στη χώρα μας

Εξαιρετικά απαισιόδοξες για το μέλλον της απασχόλησης στη χώρα μας εμφανίζονται οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Εξίσου απαισιόδοξες φαίνεται να είναι και οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων έφθασε το 50 από 37 το 2002 και 42 το 2001. Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται εξαιρετικά άσχημες στη βιομηχανία, όπου ο σχετικός δείκτης θετικών και αρνητικών απαντήσεων έπεσε στο μείον τέσσερα από μηδέν το 2002 και ένα το 2001.

H ίδια τάση παρουσιάζεται και στο λιανικό εμπόριο, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 8 από 14 το 2002 και 10 το 2001, ενώ στις υπηρεσίες η κατάσταση είναι πιο σταθερή, αφού ο δείκτης παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2002. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι και στον τομέα των κατασκευών προκύπτει μία μικρή επιδείνωση του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης στο 30 από 33 το 2002 και 40 το 1999. Τα προαναφερόμενα στοιχεία που περιέχονται στο «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» τεύχος Φεβρουαρίου 2004, επιβεβαιώνουν το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει με τις ωραιοποιημένες στατιστικές της ΕΣΥΕ (Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας). Εξάλλου πριν από μία εβδομάδα ήταν που η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι η ανεργία υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2003 στο 8,8% του εργατικού δυναμικού από 8,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Ομως, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που ήρθαν στο φως της δημοσιοτητας πριν από λίγες μέρες οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στις 570.000, με το ποσοστό της ανεργίας να αντιστοιχεί στο 13% του εργατικού δυναμικού. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η εποχικότητα -το χειμώνα πάντα είναι μικρότερη η απασχόληση λόγω της διακοπής λειτουργίας των ξενοδοχείων- παραμένει μία μεγάλη διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των στοιχείων της ΕΣΥΕ και του ΟΑΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά κανόνα το ποσοστό ανεργίας που προέκυπτε από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό που προέκυπτε από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Τούτο διότι αρκετοί άνεργοι δεν εγγράφονταν στα μητρώα του ΟΑΕΔ αλλά αντίθετα δήλωναν την κατάστασή τους στις έρευνες της ΕΣΥΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή