H νέα ευέλικτη και διαφανής γενιά ασφαλιστικών προϊόντων της ING

H νέα ευέλικτη και διαφανής γενιά ασφαλιστικών προϊόντων της ING

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα, που δέχθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια ισχυρές πιέσεις μετά την πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, βυθίζοντας με τη σειρά τους την αγορά των ασφαλειών, επανέρχονται στην επικαιρότητα, προσδοκώντας να κερδίσουν εκ νέου τη χαμένη εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων. H επανεμφάνισή τους γίνεται πλέον από πλεονεκτική θέση όχι μόνο γιατί η άνοδος των χρηματιστηρίων, επιτρέπει την επανατοθέτηση του επενδυτικού κοινού, αλλά επιπλέον γιατί ο σχεδιασμός τους ενσωματώνει την εμπειρία του παρελόντος και υπακούει σε νέους επενδυτικούς κανόνες.

«Οptima»

Η νέα γενιά των προϊόντων unit linked που εισάγει στην ελληνική αγορά, η ING Ζωής, φέρει τον τίτλο universal life (ασφάλιση κύκλου ζωής) και αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο ασφάλισης ζωής και επένδυσης, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η ευελιξία και η διαφάνεια στο επενδεδυμένο κεφάλαιο. Το νέο προϊόν αυτής της κατηγορίας που προωθεί στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου η ING, ονομάζεται «Optima» και αποτελεί ασφάλιση συνδεδεμένη με αμοιβαία κεφάλαια. Στη λήξη της ασφάλισης, αποδίδεται στον ασφαλισμένο η αξία του λογαριασμού επένδυσης, που βασίζεται στην καθαρή τιμή του μεριδίου την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη της ασφάλισης, ενώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου προβλέπεται αφενός η καταβολή του ασφαλισμένου κεφαλαίου και αφετέρου η πληρωμή της αξίας του λογαριασμού επένδυσης στο νόμιμο δικαιούχο.

Επιλογή αμοιβαίων

Η καινοτομία του νέου προϊόντος, συνίσταται στη δυνατότητα που παρέχει στον ασφαλισμένο να μεταβάλει το αμοιβαίο κεφάλαιο ή την κατανομή της επένδυσής του, ένα μήνα μετά την ημερομηνία έκδοσης του συμβολαίου με συχνότητα ακόμη και κάθε χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ κάθε μεταβολή πέραν της μιας φοράς ετησίως, επιβαρύνεται με 25 ευρώ. H επιλογή των αμοιβαίων κεφαλαίων για τους πελάτες του «Optima» που μπορεί να φτάσει τα 10 ανά χαρτοφυλάκιο, γίνεται μεταξύ των 19 α/κ της ING Πειραιώς και του ING Luxembourg, ενώ ανάλογα με το προφίλ του επενδυτή, η επένδυση προσαρμόζεται με βάση τα χαρακτηριστικά συντηρητικής, ισορροπημένης ή επιθετικής τοποθέτησης. Οι επιλογές που προσφέρονται στον επενδυτή καλύπτουν και τα πλέον συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καθώς περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα τοποθέτησης στα τρία α/κ protected mixed, που εγγυώνται το επενδεδυμένο κεφάλαιο.

Διαφάνεια διαχείρισης

Ενα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς επενδυτικών προϊόντων είναι η διαφάνεια στη διαχείριση του ποσού επένδυσης. Σε αντίθεση με τα συνήθη unit linked, όπου τα πρώτα χρόνια το ποσό του επενδεδυμένου κεφαλαίου δεν ξεπερνούσε το 60%, το «Optima», επενδύει το 90% ήδη από τον πρώτο χρόνο, ποστοστό που κλιμακώνεται μέχρι το 98% τον έκτο χρόνο. Το ελάχιστο ετήσιο ασφάλιστρο που προϋποθέτει η τοποθέτηση στο «Optima» είναι 1.500 ευρώ τον χρόνο, η ελάχιστη διάρκεια της επένδυσης είναι τα 15 έτη και το κατώτερο ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι το πενταπλάσιο των ετήσιων ασφαλίστρων.

Παρά το γεγονός ότι το προϊόν απευθύνεται σε μεσαία κατηγορία αποταμιευτών, ενσωματώνει στα βασικά χαρακτηριστικά του και πρόβλεψη για την περίπτωση αναστολής πληρωμών από τον ασφαλισμένο, διασφαλίζοντας την ισχύ του. Ετσι στην περίπτωση που ο συμβαλλόμενος δεν πληρώσει για κάποιο χρονικό διάστημα, το συμβόλαιο δεν ακυρώνεται και ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει μετατροπή του ασφαλιστηρίου με μικρότερο ασφάλιστρο ή πληρωμή της ληξιπρόθεσμης δόσης του ασφαλίστρου για τη βασική ασφάλεια ζωής και των συμπληρωματικών καλύψεων, να γίνεται με απόσυρση μεριδίων. Από αντίστοιχη ευελιξία χαρακτηρίζεται άλλωστε και η ετήσια καταβολή ασφαλίστων, που μπορεί να γίνεται με μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή