ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουριστικό έτος δύο ταχυτήτων

H υπερβολική αισιοδοξία για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού εφέτος, εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, μετριάζεται και βαδίζουμε σε τουριστικό έτος δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη, βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Αττικής και των πόλων που διοργανώνονται αγώνες, ενώ στη δεύτερη η υπόλοιπη, ευρύτερη «τουριστική» περιφέρεια, που δεν φαίνεται ότι θα επωφεληθεί καθώς πλήττεται από άλλους φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς.

Ηδη, οι πρώτοι κακοί οιωνοί για τον ελληνικό προορισμό με ακυρώσεις πτήσεων προσγειώνει την αρχική αισιοδοξία. H πλειονότητα των Ελλήνων ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια με ξένους Τουριστικούς Οργανισμούς σε τιμές ίδιες με τις περυσινές. Υψηλότερες τιμές στα συμβόλαια έχουν επιτύχει κατά κύριο λόγο μόνο οι ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους ή έχουν εμπλουτίσει το προϊόν τους με πρόσθετες παροχές όπως κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.λπ.

Πάντως, η χώρα θεωρείται ακριβή σε σχέση με προορισμούς όπως το Μαρόκο και η Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις (γήπεδα γκολφ, αθλητικά προπονητικά κέντρα, μεγάλα συνεδριακά κέντρα) προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.