Ασθενές το πλήγμα των χάκερ στην Ελλάδα

Ασθενές το πλήγμα των χάκερ στην Ελλάδα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικές είναι οι τράπεζες στο θέμα που έχει προκύψει με την παραβίαση δεδομένων 40 εκατομμυρίων κατόχων καρτών που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, καθώς, όπως σημειώνουν, το φαινόμενο έχει περιορισμένες διαστάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η MasterCard, η παραβίαση δεδομένων αφορά 4.987 κάρτες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με το σήμα της MasterCard, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κατόχων καρτών, τα στοιχεία των οποίων έχουν παραβιαστεί, στους 20.000. Πρόκειται για κάρτες που κατά κύριο λόγο φέρουν το σήμα της Visa, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 13.000 – 14.000, ενώ ακολουθούν αυτές με το σήμα της MasterCard και της AmericaExpress. O εντοπισμός του προβλήματος από το περασμένο Σάββατο, κινητοποίησε τις τράπεζες, οι οποίες αντέδρασαν, μπλοκάροντας τις κάρτες των οποίων οι λογαριασμοί είχαν κλαπεί, ενώ στη συνέχεια, όπως διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ξεκίνησε η αντικατάσταση των συγκεκριμένων καρτών με την έκδοση νέων.

Στην πόλη Τουσόν

Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων έγινε από χάκερς που εισέβαλαν στη βάση δεδομένων της εταιρείας CardSystems Solutions, η οποία βρίσκεται στην πόλη Τουσόν. Οι λογαριασμοί που εκτέθηκαν σε κίνδυνο ανέρχονται συνολικά σε 40 εκατομμύρια, για τους οποίους, οι χάκερς φαίνεται ότι απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μαγνητική ταινία κάθε χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δηλαδή τόσο στους λογαριασμούς των καρτών όπως επίσης και σε προσωπικά δεδομένα, όπως η ημερομηνία γέννησης του κατόχου κ.λπ. Το πρόβλημα εντοπίστηκε και δημοσιοποιήθηκε από την ίδια τη MasterCard, χάρη στα συστήματα παρακολούθησης της απάτης που διαθέτει, ενώ στη συνέχεια τόσο η MasterCard όσο και η Visa συνεργάστηκαν με τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τις τράπεζες, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα χρήσης των στοιχείων αυτών και πραγματοποίησης παράνομων συναλλαγών.

Το κόστος στις τράπεζες

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά της MasterCard, ο αριθμός των καρτών, οι λογαριασμοί των οποίων παραβιάστηκαν, ανέρχεται παγκοσμίως στα 13,9 εκατομμύρια, ενώ αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των καρτών Visa που παραβιάστηκαν, υπολογίζεται σε 22 εκατομμύρια. Από την πλευρά των τραπεζών σημειώνεται πάντως ότι, ακόμα και αν οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιηθούν για παράνομες συναλλαγές, οι κάτοχοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, αφού το κόστος παρόμοιων συναλλαγών θα κληθούν να το αναλάβουν οι τράπεζες. H MasterCard από την πλευρά της έχει προσφύγει δικαστικά κατά της CardSystems Solutions, ζητώντας της την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας της, ενώ όπως σημειώνουν εκπρόσωποι από τα συστήματα πληρωμών, παρόμοια προβλήματα είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον με την υιοθέτηση του chip αντί της μαγνητικής ταινίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή