Πρωτοβουλίες YEN για εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών

Πρωτοβουλίες YEN για εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών καθώς και η πολιτική που θα ακολουθηθεί προκειμένου να εκσυγχρονισθούν οι λιμενικές υποδομές της χώρας με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

Εργα

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στα έργα που προγραμματίζεται να γίνουν στα λιμάνια της χώρας και θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο των 3 δισ. ευρώ που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στην προσπάθεια να εκσυγχρονισθούν τα λιμάνια της χώρας και να ενταχθούν ευκολότερα στο Διευρωπαϊκό Συνδυασμένο Δίκτυο Μεταφορών.

Οσον αφορά τα θέματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε στον πρωθυπουργό στοιχεία για την κατάσταση της ακτοπλοΐας και την προοπτική που υπάρχει σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος των ελληνικών ακτοπλοϊκών σκαφών είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη και διατηρεί τα ποιοτικότερα πλοία. Αναφερόμενος στο θέμα των εταιρειών που θα επιλεγούν για να καλύψουν τις δρομολογιακές ανάγκες προς τα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι θα λαμβάνονται, στο εξής, υπ’ όψιν και ορισμένα ποιοτικά κριτήρια των εταιρειών, όπως η ηλικία των πλοίων, η βλάβες που έχουν παρουσιάσει, η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες κ.ά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «η επιστροφή των ταξιδιωτών συνεχίζεται κανονικά. Από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν 2.500.000 συμπολίτες μας και μαζί με τον Αργοσαρωνικό ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 5 εκατομμύρια. H πολιτεία εγγυάται αφ’ ενός την ασφάλεια στις μεταφορές και αφ’ ετέρου κάνει το καθήκον της ώστε να μετακινείται ο Ελληνας πολίτης αλλά και οι χιλιάδες των τουριστών με πλοία της ακτοπλοΐας, όχι μόνον αξιόπλοα αλλά και ποιοτικά».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κεφαλογιάννης, εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδέχεται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των εταιρειών που θα αναλάβουν να εκτελούν δρομολόγια προς τα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής».

Για την ποντοπόρο ναυτιλία

Εν τω μεταξύ ναυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ενδεχομένως, να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την ποντοπόρο ναυτιλία, την οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «ως πυλώνα της εθνικής οικονομίας και τον πλέον διεθνοποιημένο επιχειρηματικό κλάδο». Οι ποντοπόροι αναμένουν να υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου, η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται συνεχώς, όπως επίσης και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός κατανοεί τον ρόλο της ναυτιλίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αναπτυχθεί η εθνική οικονομία αλλά και να ενισχυθεί η θέση της χώρας διεθνώς και για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα «η πολιτεία στήριξε τη ναυτιλία στα διεθνή φόρουμ και όπου αλλού χρειάσθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή