Σε Διυπουργική Επιτροπή ο έλεγχος των δημόσιων επιχειρήσεων

Σε Διυπουργική Επιτροπή ο έλεγχος των δημόσιων επιχειρήσεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου μπαίνουν οι ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Χθες το βράδυ σε σύσκεψη όλων των διοικητών των οργανισμών ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, ανακοίνωσε παρουσία και του υπουργού Μεταφορών Μ.Λιάπη, ότι τον Οκτώβριο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα καθορίζει νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεγάλων κρατικών οργανισμών. Μεταξύ άλλων δημιουργείται και Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ στην οποία θα λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την πορεία, τα επενδυτικά προγράμματα και τη λειτουργία των ΔΕΚΟ. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται μέτρα εσωτερικού ελέγχου και εξυγίανσης των κρατικών οργανισμών οι οποίοι από το 2006 θα πρέπει να εκδίδουν αποτελέσματα με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. O υπουργός κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από το ακροατήριο διοικητών των οργανισμών, που μάλλον δυσφορούσε από όσα άκουγε, άμεση μείωση των ελλειμμάτων και περιστολή δαπανών. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να καλύψει το υψηλό χρέος του ΟΣΕ που υπολογίζεται εφέτος 4 δισ. ευρώ και του χρόνου προγραμματίζεται να φθάσει τα 5 δισ.! Παράλληλα, βέβαια, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ αλλά και των αστικών συγκοινωνιών κατά το πρότυπο της Ολυμπιακής παλαιότερα, δηλαδή με την μεταφορά του χρέους στο δημόσιο ταμείο.

Το σημείο από την εισήγηση του κ. Αλογοσκούφη που ενδεχομένως προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση στους παριστάμενους διοικητές ήταν ότι θα πρέπει να καταρτίζουν επιχειρηματικά σχέδια για κάθε οργανισμό, τα οποία και θα εφαρμόζουν αφού προηγουμένως τα σχέδια αυτά εγκριθούν από την Διυπουργική Επιτροπή. Οι διοικήσεις, είπε ο υπουργός, θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματικότητά τους στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

Ουσιαστικά ολόκληρος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης από το υπουργείο Οικονομίας το οποίο αποκτά συναρμοδιότητα με τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία. Εως τώρα η συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών περιοριζόταν στην έγκριση των επιχορηγήσεων και την κάλυψη με εγγύηση του Δημοσίου των μεγάλων χρεών που δημιουργούσαν οι αποφάσεις διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή