Ανοδος τιμών στα ακίνητα έως το 2006

Ανοδος τιμών στα ακίνητα έως το 2006

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων αλλά και γενικότερα για την πορεία της Κτηματαγοράς εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα. Σε έκθεση της Διεύθυνσης Μελετών της τράπεζας, εκτιμάται ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται σε «δίκαιη τιμή» και διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι εφέτος η αύξηση τιμών θα κινηθεί μεταξύ 5% και 6% σε πραγματικούς όρους. Η πρόβλεψη αυτή εδράζεται στην ισχυρή ζήτηση που προκαλούν η σχετικά υψηλή κατασκευαστική δραστηριότητα και τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι τα αναμενόμενα φορολογικά μέτρα, όπως η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλούν «τεχνητή» ζήτηση για ακίνητα.

Ωστόσο, για το 2006, εκτιμάται ότι θα υπάρχει στασιμότητα τιμών, κυρίως επειδή θα έχει εκτονωθεί η ζήτηση αλλά και εξαιτίας της προβλεπόμενης ανόδου των επιτοκίων και στα στεγαστικά δάνεια. Πάντως, ο δανεισμός για στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει φθάσει σε 17,4% από 3,6% το 1994, αλλά παραμένει υποδιπλάσιος από το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρώπης, που είναι 44%. Η κατοχή ακινήτων αποτελεί το 90% του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ η ιδιωτική επένδυση σε ακίνητα αποτελεί περίπου το 20% των συνολικών επενδύσεων.

Υπερθέρμανση στην Ε.Ε.

Σημάδια υπερθέρμανσης στην αγορά ακινήτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνονται στη μελέτη. Στην Ισπανία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 145%, στην Ιρλανδία κατά 170% και στην Ολλανδία κατά 80%. Επειτα από αυτήν την ξέφρενη πορεία εμφανίζονται ενδείξεις «υπερθέρμανσης» της αγοράς καθώς και ραγδαία αύξηση του χρέους σε στεγαστικά δάνεια και εμφάνιση νέων προϊόντων κερδοσκοπικής φύσεως, δηλαδή δάνεια με αρνητικό επιτόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή