Σταθερή αύξηση της παραγωγής και νέων παραγγελιών

Σταθερή αύξηση της παραγωγής και νέων παραγγελιών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών διαμορφώθηκε ο ελληνικός δείκτης που μετρά τις προσδοκίες της βιομηχανίας για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις απόψεις 300 στελεχών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, η αισιοδοξία για την οικονομική δραστηριότητα τούς επόμενους μήνες στηρίζεται στη σταθερή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με τις παραγγελίες εξαγωγών να αυξάνονται με έντονο ρυθμό. H απασχόληση αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, προκειμένου οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής.

Βελτίωση

Η κύρια τιμή του δείκτη, η οποία προέρχεται από τον Ελληνικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η NTC Research, αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 53,2 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον Ιούλιο, προβλέποντας σταθερή βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες των επιχειρήσεων και της αγοράς γενικότερα. H άνοδος αυτή προήλθε από τους εξής παράγοντες:

Παραγωγή και ζήτηση: H παραγωγή αυξήθηκε για 21ο συνεχή μήνα, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούνιο του 2004, δηλαδή των τελευταίων 14 μηνών. Τα ενισχυμένα επίπεδα παραγωγής υποστηρίχθηκαν τόσο από νέα όσο και από προσυμφωνημένα συμβόλαια. O όγκος των νέων παραγγελιών αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, με σταθερό ρυθμό, μολονότι λιγότερο έντονο από τον αντίστοιχο του προηγούμενου μήνα. Οι παραγγελίες εξαγωγών συνέχισαν την ιδιαίτερη δυναμική τους απόδοση, αυξανόμενες με ισχυρό ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι η αύξηση των παραγγελιών εξαγωγών αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ζήτησης στις κύριες αγορές του εξωτερικού.

Απασχόληση: H απασχόληση αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, διότι οι εταιρείες έλαβαν μέτρα εν όψει των αυξημένων απαιτήσεων της παραγωγής. H αύξηση του Αυγούστου, μολονότι μέτρια, ήταν η εντονότερη που καταγράφηκε σε διάστημα 15 μηνών.

Τιμές: Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αύξησαν το κόστος εισροών με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα εννέα μηνών τον Αύγουστο. Περίπου μία στις πέντε εταιρείες ανέφερε αύξηση στο μέσο κόστος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες δεν κατάφεραν να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις στους πελατές, με τις τιμές εκροών να σημειώνουν αμελητέα μεταβολή από τον προηγούμενο μήνα. Τα μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι ο έντονος ανταγωνισμός περιόρισε τη δυνατότητά τους να αυξήσουν τις χρεώσεις, ασκώντας πίεση στα λειτουργικά περιθώρια.

Αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων: Τα αποθέματα προμηθειών ήταν ελαφρώς αυξημένα τον Αύγουστο, αντιστρέφοντας έτσι την προηγούμενη ενδεκάμηνη περίοδο μείωσης. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα τον Αύγουστο, έχοντας παρουσιάσει μείωση τον προηγούμενο μήνα. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι τα αμετάβλητα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αποδίδονται στο ότι οι παραγγελίες καλύφθηκαν από την αυξημένη παραγωγή παρά από τα αποθέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή