Σε μέτριο επίπεδο στην E.E. ο βασικός μισθός των Ελλήνων υπαλλήλων

Σε μέτριο επίπεδο στην E.E. ο βασικός μισθός των Ελλήνων υπαλλήλων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη από τους «μεγάλους» ή μεγαλύτερη από τους «μικρούς», η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, στην πανευρωπαϊκή κλίμακα, με 668 τον Ιανουάριο του 2005, η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση μεταξύ των 18 κρατών-μελών της Ενωσης στα οποία υπάρχει βασικός μισθός, ξεπερνώντας όλα τα νέα κράτη-μέλη αλλά υπολοιπόμενη όλων των παλαιών, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αύξηση

Είναι μάλιστα σημαντικό ότι αυτός ο βασικός μισθός αυξήθηκε από 605 ευρώ το 2004 σε 668 φέτος, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ενωση. Τον αμέσως μεγαλύτερο βασικό μισθό από τον ελληνικό έχει η Ιρλανδία, με 1.183 ευρώ ή σχεδόν το διπλάσιο του ελληνικού.

Ομως η διαφορά είναι ελαφρώς παραπλανητική: αν το ίδιο μέγεθος, ο βασικός μισθός, υπολογισθεί σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), μια ποιο αξιόπιστη μέθοδο υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος, καθώς συνυπολογίζει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, τότε η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη, καθώς τα 668 ευρώ μετατρέπονται σε 855 ΜΑΔ, έναντι 1.024 της Ιρλανδίας. Τον υψηλότερο βασικό μισθό έχει το Λουξεμβούργο με 1.467 ευρώ και 1.293 ΜΑΔ, μια αρνητική διαφορά (ο βασικός μισθός σε ευρώ είναι υψηλότερος από ό,τι σε ΜΑΔ) που αντανακλά και το υψηλότερο επίπεδο τιμών στη χώρα αυτή, όπως και στις άλλες πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Νέα κράτη-μέλη

Στην άλλη άκρη του φάσματος, δραματική με ευρωπαϊκά δεδομένα είναι η κατάσταση σε πολλά από τα νέα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα τη Λιθουανία και τη Λεττονία, όπου ο βασικός μισθός μόλις υπερβαίνει τα 100 ευρώ και τις 300 ΜΑΔ, για να φανεί έτσι και το μέγα χάσμα ευημερίας που υπάρχει εντός της Ενωσης και φυσικά επιδεινώθηκε δραματικά με την περυσινή διεύρυνση. Σε θέση καλύτερη σχεδόν όλων των «νέων», αλλά και της Πορτογαλίας, βρίσκεται η Τουρκία με 599 ΜΑΔ, ενώ εκτός συναγωνισμού βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία με 232 και 219 ΜΑΔ, αντιστοίχως.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο βασικός μισθός στις ΗΠΑ που είναι… χαμηλότερος του ελληνικού και μάλιστα εμφανίζει συνεχή και εντυπωσιακή υποχώρηση τα τελευταία χρόνια. Ετσι, από 877 ευρώ το 2003 πέρασε στα 727 το 2004 και τα 666 εφέτος, ενώ σε ΜΑΔ διαμορφώθηκε σε ένα μάλλον χαμηλό 798…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή