Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο ενδιαφέρον για τους τομείς των ηλεκτρονικών της πληροφορικής, των μεταφορών αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας έδειξαν οι Ιάπωνες επιχειρηματίες που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Η συνάντηση έγινε με αντιπροσωπεία του μεγαλύτερου επιχειρηματικού συνδέσμου της Ιαπωνίας, «Nippon Keidanren», και διεξήχθη σε καλό κλίμα, όπως μετέδωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας. Οι ξένοι επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές της Ελλάδας και ζήτησαν από τον κ. Αλογοσκούφη να τους περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης. O ρόλος της χώρας μας ενισχύεται από τη συμμετοχή της σε οργανισμούς όπως το NATO και η E.E., γεγονός που δυνητικά τη μετατρέπει σε κέντρο ανάπτυξης και επέκτασης οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το ενδιαφέρον των Ιαπώνων επικεντρώθηκε κυρίως στους τομείς των μεταφορών, των ηλεκτρονικών, της πληροφορικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στον υπουργό Οικονομικών υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Αλογοσκούφη να εξηγήσει τις πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια της οικονομίας, αλλά και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση και ανέφερε ως τέτοιες τις ακόλουθες: τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τον νέο επενδυτικό νόμο, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τη σημαντική βελτίωση των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί τώρα τη μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επίσης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των αγορών που λαμβάνονται και αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον από τις ιαπωνικές επιχειρήσεις για τον τομέα της ενέργειας και για τουριστικές επενδύσεις. Υπήρξε επίσης εκτενής ανταλλαγή απόψεων και για τις προϋποθέσεις να υπάρξει άμεση αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Τόκιο, η οποία ως γνωστόν καταργήθηκε (για λόγους οικονομίας) μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε στους συνομιλητές του ο κ. Αλογοσκούφης, έχει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. O υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει ότι οι Ιάπωνες είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους. Οι ξένοι επιχειρηματίες, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, βλέπουν την Ελλάδα στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και τη θεωρούν στρατηγείο ανάπτυξης της NA Ευρώπης.

Αλλωστε, κατέληξε ο υπουργός, και η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναπτυχθεί στο μέλλον η Ελλάδα ως το στρατηγείο της ευρύτερης περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή