Διπλασιάζονται οι αντικειμενικές αξίες

Διπλασιάζονται οι αντικειμενικές αξίες

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναίες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ειδική επιτροπή που συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις των εφοριών και απόψεις μηχανικών. Οι αυξήσεις τιμών φθάνουν έως και 250% και αναμένεται να υιοθετηθούν -έστω και με κάποιες παραλλαγές της εισήγησης- από την ηγεσία του υπουργείου, που πάντως εξετάζει το θέμα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση αντικειμενικών τιμών έγινε το 2001 και έκτοτε οι τιμές ακινήτων σε όλες τις περιοχές σημείωσαν σημαντική άνοδο. Παράλληλα, η εφαρμογή του ΦΠΑ σε νεοανεγειρόμενα ακίνητα από την 1/1/2006 δημιουργεί την ανάγκη οι αντικειμενικές τιμές να πλησιάσουν στις πραγματικές.

Βέβαια, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα το αφορολόγητο όριο για αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και στις κληρονομιές, αλλά η αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι βέβαιη.

Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές, οι μεσίτες ακινήτων και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι της οικοδομής, σε κοινό μέτωπο προσπαθούν να αναβληθεί (για μία ακόμα φορά) η επιβολή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα. Σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των ακινήτων και ζητούν τη σταδιακή άνοδο των αντικειμενικών τιμών. Παράλληλα, στρέφονται εναντίον των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων, οι αμοιβές των οποίων κατά την κατάρτιση συμβολαίων θα αυξηθούν αυτόματα, καθώς συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή