Εισήγηση για αυξήσεις – φωτιά στις αντικειμενικές

Εισήγηση για αυξήσεις – φωτιά στις αντικειμενικές

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προτείνουν οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών. Στους πίνακες που δημοσιεύει η «K» παρατηρούνται αυξημένες τιμές μέχρι και 250%, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες διπλασιάζονται σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα, φθάνοντας στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Μάλιστα σε μερικούς δήμους, οι προτεινόμενες τιμές θεωρούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ιδιαίτερα χαμηλές και ήδη έχει ζητήσει την επανεξέτασή τους. Πάντως, στο διάστημα αυτό αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές θα σπεύσουν να αγοράσουν ακίνητα πριν από την εφαρμογή των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών, ενώ άλλοι θα μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους με στόχο την αποφυγή πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης. Και στις δύο περιπτώσεις το Δημόσιο γεμίζει τα άδεια κρατικά ταμεία επωφελούμενο από τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί από τις αρχές του 2005 γύρω από την αγορά ακινήτων, χωρίς πάντως να διευκρινίζονται και να ανακοινώνονται από την ηγεσία του υπουργείου οι φορολογικές αλλαγές που θα θεσπιστούν το νέο έτος. Σημειώνεται ότι τον μήνα Αύγουστο τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 10% εξαιτίας των αυξημένων μεταβιβάσεων ακινήτων.

Οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών εν όψει εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα από 1-1-2006 προτείνουν σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφόσον εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα διπλασιάσουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στη Βουλιαγμένη προτείνεται η αύξηση των αντικειμενικών τιμών κατά 161%. Δηλαδή η ανώτατη αντικειμενική τιμή τετραγωνικού μέτρου που σήμερα είναι 4.402 ευρώ προτείνεται να ανέλθει στα 11.500 ευρώ. Στην Ανάβυσσο, όπου η ανώτατη αντικειμενική αξία είναι σήμερα 1.027 ευρώ, προτείνεται να φθάσει τα 3.600 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 250%.

Στο 4ο διαμέρισμα της Αθήνας η πρόταση της εφορίας προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ανώτατη τιμή) από 968 ευρώ που είναι σήμερα, τις οποίες δεν αποδέχθηκαν το TEE και ο μηχανικός της επιτροπής. Στις περιοχές του 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας οι τιμές θα επανεξετασθούν.

Στο Ελληνικό οι αντικειμενικές τιμές αυξάνονται κατά 240% και διαμορφώνονται στα 4.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ανώτατη τιμή) από 1.320 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο σύνολό τους οι τιμές που προτείνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στα επίπεδα των εμπορικών τιμών και σε μερικές περιπτώσεις που η επιτροπή εκτιμά ότι οι εμπορικές τιμές θα αυξηθούν λόγω αναπλάσεων ή άλλων λόγων οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις υφιστάμενες εμπορικές τιμές.

Στην Αγία Παρασκευή η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προτείνει την αύξηση της ανώτατης τιμής αντικειμενικών αξιών στα 3.000 ευρώ όσο ακριβώς πωλούνται σήμερα τα ακριβά ακίνητα στην περιοχή. Στο Χαλάνδρι προτείνεται ανώτατη αντικειμενική τιμή 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η αντίστοιχη εμπορική τιμή φθάνει τα 2.700 ευρώ.

Ωστόσο οι προτεινόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες από την 1-1-2006 αναμένεται να επανεξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεδομένου ότι θα προκαλέσει την μήνιν των φορολογουμένων και γενικότερα όλων των εμπλεκομένων με την κτηματογορά.

Πάντως πρόθεση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είναι να βάλει ένα τέλος στην τεράστια φοροδιαφυγή που παρατηρείται στον κατασκευαστικό κλάδο ιδιαίτερα από τις μικρές τεχνικές εταιρείες, οι οποίες σε σημαντικό βαθμό δραστηριοποιούνται, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να εκδίδουν παραστατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας πλαστά φορολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», οι τελικές αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα χρονιά θα ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου. O κ. Αλογοσκούφης, εκτός των δημοσιευόμενων προτάσεων της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, έχει στα χέρια του δύο ακόμα εισηγήσεις οι οποίες διαμορφώνουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

Η πρώτη εισήγηση προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε μια δόση κατά 30-40% μεσοσταθμικά, ενώ η ανώτατη αύξηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 50% στις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.

Εφόσον αποφασισθεί η εφάπαξ αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι:

– Θα τονωθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 δεδομένου ότι αρκετοί φορολογούμενοι θα προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές εντός του τρέχοντος έτους προκειμένου να γλιτώσουν πιθανές πρόσθετες επιβαρύνσεις το 2006.

– Σημαντικά έσοδα και το 2006 από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεδομένου ότι αυτές θα γίνονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Βέβαια, όλα θα κριθούν και από την πορεία της κτηματαγοράς το νέο έτος.

– Εικάζεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον χώρο της κτηματαγοράς ότι η αγορά θα παγώσει επιστρέφοντας στην κακή πορεία της δεκαετίας του 1980

– Οι τιμές θα διατηρηθούν στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που είναι και σήμερα δεδομένου ότι οι κατασκευαστές δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε μειώσεις. Τα κεφάλαια που έχουν χρησιμοποιήσει για την ανέγερση οικοδομών δεν προέρχονται από δανεισμό, αλλά πρόκειται για ίδια κεφάλαια που αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια.

– Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση για αρκετούς φορολογουμένους, οι οποίοι θα θελήσουν το 2006 να αποκτήσουν κατοικία.

Δηλαδή στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν μεσοσταθμικά 40%, ένα ακίνητο που σήμερα έχει αντικειμενική 1.190 ευρώ ανά τ.μ. θα φθάσει τα 1.666 ευρώ ανά τ.μ. O φόρος για νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμορφώνεται σήμερα στα 12.790 ευρώ, ενώ από τη νέα χρονιά -υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για διαμέρισμα με άδεια οικοδομής έως 31/12/2005- ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 17.960 ευρώ.

Στη δεύτερη και επικρατέστερη εισήγηση που έχουν καταθέσει οι υπηρεσίες προβλέπεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε δύο δόσεις. Τον πρώτο χρόνο δηλαδή το 2006 η μεσοσταθμική αύξηση στις αντικειμενικές αξίες θα είναι λελογισμένη και δεν θα ξεπερνάει το 20%, ενώ το 2007 (με σχετική αλλαγή της νομοθεσίας) πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω (ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις δεδομένου ότι είναι προεκλογικό έτος) με στόχο να προσεγγίσουν σταδιακά τις εμπορικές τιμές.

Τα θετικά αυτής της εισήγησης είναι:

– Να συνεχίσει η αγορά να κινείται στους ίδιους ρυθμούς, όπως κι εφέτος.

– Οι κατασκευαστές πωλούν τα αποθέματά τους.

– Οι μεγάλοι κατασκευαστές ετοιμάζουν φθηνότερο προϊόν με ΦΠΑ για το 2007.

– Μικρή φορολογική επιβάρυνση για τους υποψήφιους αγοραστές.

– Διατήρηση των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου σε υψηλά επίπεδα και το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή