Ανοιχτοχέρηδες οι Αμερικανοί τουρίστες

Ανοιχτοχέρηδες οι Αμερικανοί τουρίστες

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσο όρο διαμονής 12 ημέρες έχουν οι ξένοι επισκέπτες που κάνουν διακοπές στην χώρα μας, ξοδεύουν 464 ευρώ το άτομο εκτός των δαπανών για τη διαμονή και τη μεταφορά τους, ενώ ο ένας στους πέντε έρχεται στην Ελλάδα έχοντας στο μυαλό του το φλερτ και το σεξ.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιστούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με αντικείμενο τις ελληνικές ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Μέσο κόστος ταξιδιού 1.277 ευρώ

Σύμφωνα με την έρευνα το μέσο κόστος ταξιδιού ανήλθε στα 1.277 ευρώ, με 813 ευρώ να πληρώνονται στη χώρα προέλευσης και 464 ευρώ στην Ελλάδα. Το 2001 οι μέσες συνολικές εισπράξεις από ξένους τουρίστες στην Ελλάδα ήταν 1.264 ευρώ και το 2002 1.294 ευρώ. Το 2002 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν περίπου 3,6%. Συνεπώς, σε πραγματικές τιμές του 2001, οι συνολικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,2% περίπου, από 1.264 το 2001 σε 1.249 ευρώ το 2002. H είσπραξη στον τόπο προέλευσης του αλλοδαπού τουρίστα αυξήθηκε σε πραγματικές τιμές κατά 6,48%, ενώ μειώθηκε σημαντικά (κατά 13,18%) η είσπραξη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί δαπανούν περισσότερα από κάθε άλλο επισκέπτη. H πληρωμή στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του συνόλου των αλλοδαπών τουριστών. Πάντως, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τουρίστες από τις ΗΠΑ μένουν περισσότερο στην Ελλάδα. H μέση διαμονή ενός τουρίστα από τις ΗΠΑ είναι 17,8 μέρες, 5,5 μέρες παραπάνω από το μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά την ημερήσια τουριστική πληρωμή που πραγματοποιείται άμεσα στην Ελλάδα, ο τουρίστας από τις ΗΠΑ πληρώνει 55 ευρώ, ο Βρετανός 42, ο Γερμανός 25, ο Ιταλός 36 και ο Γάλλος 39 ευρώ. Στο σύνολο των αλλοδαπών, η ημερήσια πληρωμή ανέρχεται στα 38 ευρώ. Οι διαφοροποιήσεις οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται το ταξίδι, δηλαδή το ποσοστό των τουριστικών υπηρεσιών που αγοράζονται στη χώρα προέλευσης. Για το σύνολο της πληρωμής του ταξιδιού, τη μεγαλύτερη πληρωμή πραγματοποιεί ο τουρίστας από τις ΗΠΑ με 138 ευρώ, ενώ τη μικρότερη ο Γερμανός με 79 ευρώ ημερήσια πληρωμή. H μέση ημερήσια πληρωμή είναι 104 ευρώ.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις τουριστικές πληρωμές ανά γεωγραφική περιοχή προορισμού στην Ελλάδα.Η Αθήνα είναι η περιοχή προορισμού όπου ο αλλοδαπός τουρίστας πληρώνει τα περισσότερα και έχει μάλιστα τη δεύτερη μεγαλύτερη μέση διαμονή με 13,3 μέρες. H πληρωμή αυτή αφορά και τις δύο κατηγορίες πληρωμών, τον τόπο προέλευσης (1.104 ευρώ) και την Αθήνα (654 ευρώ). Ανάλογα είναι και τα ποσά για τη Θεσσαλονίκη, με μικρότερο κόστος στη χώρα προέλευσης, που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η πόλη δέχεται τουρίστες από γειτονικές χώρες που έχουν μικρότερο κόστος μετακίνησης. Πάντως, η μεγάλη σχετική πληρωμή που πραγματοποιείται στις δύο μεγάλες πόλεις δείχνει τη δυνατότητα που προσφέρουν αυτοί οι δύο προορισμοί για μεγαλύτερη πώληση τουριστικών υπηρεσιών, κυρίως στην κατηγορία των αγορών (ψώνια) και της διασκέδασης. Εξίσου μεγάλο με την Αθήνα είναι και το κόστος ταξιδιού για τις Κυκλάδες με το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής να πραγματοποιείται στον τόπο προέλευσης. Στη Χαλκιδική και στην Κρήτη η μέση πληρωμή που πραγματοποιείται άμεσα στην περιοχή είναι χαμηλότερη του ελληνικού μέσου όρου.

Οργανωμένο ταξίδι

Επίσης, ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το οργανωμένο ταξίδι ρίχνει το συνολικό κόστος κατά 7,91%.

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι τι ποσοστό της πληρωμής που πραγματοποιήθηκε στη χώρα προέλευσης καταλήγει στην Ελλάδα και τι ποσοστό παραμένει στο εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι σύνθετο διότι και ένα μέρος της τουριστικής πληρωμής που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μπορεί να διαρρέει στο εξωτερικό, αν ο αλλοδαπός τουρίστας καταναλώνει στην Ελλάδα προϊόντα που προέρχονται από το εξωτερικό. H κατανάλωση αυτή αφορά κυρίως το φαγητό και το ποτό και σχεδόν καθόλου τις υπηρεσίες.

Το 87% και το 77% των αλλοδαπών τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα την περίοδο 2001-2002 είχαν προ-αγοράσει στη χώρα τους τη μεταφορά και τη διαμονή τους. Πάνω από τους μισούς αγόρασαν πακέτο και δύο ημερήσια φαγητά (πρωινό, γεύμα, δείπνο). Από τις επτά κατηγορίες πληρωμών που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες άμεσα στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη πληρωμή αντιστοιχεί στο φαγητό εκτός καταλύματος με 31,06% ή 138 ευρώ ανά άφιξη. Με μέση διαμονή 12 ημέρες περίπου, η ημερήσια πληρωμή είναι 12 ευρώ.

Η δεύτερη πιο σημαντική πληρωμή αντιστοιχεί στη διαμονή που αγόρασαν οι ίδιοι οι τουρίστες στην Ελλάδα με 23,48% ή 104 ευρώ ανά άφιξη.

Το 17,34% της πληρωμής αντιστοιχούσε σε ψώνια ή 77 ευρώ ανά άφιξη. Το 14,56% της πληρωμής αφορούσε διασκέδαση και επισκέψεις σε τουριστικά μέρη ή 65 ευρώ ανά άφιξη. H τοπική μεταφορά στοίχισε στον αλλοδαπό τουρίστα 31,4 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ή 7,09% της συνολικής του πληρωμής που πραγματοποίησε στην Ελλάδα.

Η ενοικίαση ή χρήση αυτοκινήτου (π.χ. πληρωμές για βενζίνη) στοίχισε 14 ευρώ ανά άφιξη ή 3,13% της συνολικής πληρωμής. Τέλος, ένα ποσό της τάξης του 3,35% διατέθηκε για άλλες κατηγορίες πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή