Αυγουστιάτικο άλμα εσόδων από ακίνητα, μερίσματα, καύσιμα

Αυγουστιάτικο άλμα εσόδων από ακίνητα, μερίσματα, καύσιμα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 9,8% παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων τον πρηγούμενο μήνα αλλά και τα μερίσματα που εισέπραξε το Δημόσιο από τους οργανισμούς εκτόξευσαν τα δημόσια έσοδα για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες καχεξίας. Ουσιαστικά η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες και να επιβάλει ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006 ανάγκασε τους φορολογούμενους να σπεύσουν να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν τα ακίνητα που διαθέτουν στα παδιά τους με στόχο την αποφυγή πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης.

Παράλληλα τα κρατικά ταμεία βοηθήθηκαν σημαντικά από τα μερίσματα του Δημοσίου καθώς και από τα ποσά που κατέβαλλαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση για την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1998-2002.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ΔΟΥ αυξήθηκαν με ρυθμό 7,8% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον αντίστοχο του 2004 ενώ τα τελωνειακά έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2004. Αντίθετα για έναν ακόμη μήνα τα έσοδα από το ΦΠΑ ήταν απογοητευτικά, σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξεως του 2,3%. Πάντως τα έσοδα από την εν λόγω πηγή πιθανόν να παρουσίαζαν περαιτέρω κάμψη εάν το Δημόσιο δεν εισέπραττε σημαντικά ποσά από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Βέβαια, για να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους του προϋπολογισμού στον τομέα των εσόδων (προβλέπεται αύξηση 11,4%) θα πρέπει τους επόμενους τέσσερις μήνες να αυξηθούν με ρυθμό άνω του 15%, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό το λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εναποθέσει τις ελπίδες στα έσοδα που θα προέλθουν από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από την Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομίας θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση των χρεών και υπολογίζεται ότι το 2005 θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή