Κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο η απασχόληση στην Ελλάδα

Κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο η απασχόληση στην Ελλάδα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά αλλά σταθερά οι δείκτες απασχόλησης στην Ελλάδα κινούνται ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Στην περιοδική έκθεσή της για την απασχόληση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Ενωσης, Eurostat, ο γενικός δείκτης απασχόλησης έφθασε, το 2004, στην Ελλάδα το 59,4%, έναντι κοινοτικού μέσου όρου 63,3% και μέσου όρου της παλαιάς Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 64,7%. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης στην Ευρώπη, ύστερα από εκείνον της Ιταλίας.

Οι γυναίκες

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά αυτή από τα άλλα κράτη – μέλη, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε έναν παράγοντα, το εξαιρετικά χαμηλό, με ευρωπαϊκά δεδομένα, ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης για τους άνδρες είναι υψηλότερος του μέσου όρου. Ετσι, στους άνδρες ηλικίας 15-64 ετών, ο δείκτης απασχόλησης είναι στη μεν Ελλάδα 73,7%, στη δε Ευρώπη των 25, 70,9%. Στις γυναίκες αντιθέτως, ο ελληνικός δείκτης είναι μόλις 45,2% έναντι 55,7% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 25 και 56,8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15.

O δείκτης της απασχόλησης, σημειώνεται, δεν πρέπει να συγχέεται με εκείνον της ανεργίας. Υπολογίζεται επί του συνόλου του πληθυσμού και καταγράφει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους δεδηλωμένους ανέργους που αναζητούν εργασία, εξαιρώντας όσους είτε απλώς δεν επιθυμούν να εργασθούν (άρα δεν αναζητούν εργασία) είτε υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες όπως μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι κ.ο.κ.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι εκείνη της μερικής απασχόλησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό των δεδηλωμένων μερικώς απασχολουμένων είναι σχεδόν αμελητέος, φθάνοντας μόλις το 1,5% για τους άνδρες και το 3,2% για τις γυναίκες, έναντι ευρωπαϊκών μέσων όρων 4,5% και 17,2% αντιστοίχως. O ευρωπαϊκός μέσος όρος για αμφότερα τα φύλα είναι 10,9%, ο δε ελληνικός αντίστοιχος 2,6%. H πλέον ακραία περίπτωση είναι εκείνη της Ολλανδίας, όπου η μερική απασχόληση (εργασία μέχρι και 10 ωρών την εβδομάδα) φθάνει, στις γυναίκες το 49,1%, στο δε σύνολο του πληθυσμού το 33%, όμως γενικότερα, είναι σαφές ότι υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ υψηλών ποσοστών μερικής απασχόλησης και χαμηλών στατιστικών δεικτών ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή