Την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προωθεί ο ΟΠΕ

Την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προωθεί ο ΟΠΕ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους επιχειρηματικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες, αλλά κυρίως τις νέες τάσεις στις αγορές του γεωγραφικού περιγύρου της Ελλάδας, φιλοδοξεί να «χαρτογραφήσει» το 1ο διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 70ής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και ειδικότερα της δράσης «Global Exchange». Το συνέδριο διοργανώνεται από τη HELEXPO, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ομιλητής στο δείπνο της πρώτης ημέρας θα είναι ο υπουργός Οικονομίας Γεώργιος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της HELEXPO Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Στα επίσημα γεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής θα μιλήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γεώργιος Μέργος, αντίστοιχα.

«Νέοι Επιχειρηματικοί Δρόμοι»

Το συνέδριο, με τίτλο «Νέοι Επιχειρηματικοί Δρόμοι», θα φέρει στη Θεσσαλονίκη -ως ομιλητές- εκπροσώπους κυβερνήσεων και οργανισμών από τις χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Πολωνία, Αρμενία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Τουρκία και Βουλγαρία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ως «παρατηρητές» εκπροσώπους από 28 κράτη του λεγόμενου «Κύκλου της Helexpo», που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη επί τη ευκαιρία της 70ής ΔΕΘ.

Στόχος των διοργανωτών είναι «η καθιέρωση του συνεδρίου ως ετήσιας επιχειρηματικής και οικονομικής συνάντησης κρατικών φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων», όπως ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος. O ίδιος διευκρίνισε ότι τα απογεύματα, μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες θα περιηγούνται στους χώρους της 70ής ΔΕΘ και θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων «Expopartenariat» της HELEXPO. Επίσης, θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BOSS, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με την υποστήριξη της HELEXPO, για το οποίο έχουν ήδη προγραμματιστεί πάνω από 1.000 συναντήσεις επιχειρηματιών, σύμφωνα πάντα με τον κ. Θωμόπουλο.

Στον διπλασιασμό του αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εξαγωγικά, στοχεύει ο Οργανισμός Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2006.

O ΟΠΕ τοποθετεί σε 13 ξένες αγορές το «κέντρο βάρους» των προσπαθειών του για την αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων της Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Αναστασία Γαρυφάλλου, σε συνέντευξη Τύπου για τη δράση «Global Exchange» της 70ής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στις αγορές των χωρών: Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Πολωνίας, Ρωσίας, Τουρκίας, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Κίνας, Ινδίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου.

Η κ. Γαρυφάλλου επεσήμανε ότι μέσα στο 2005 «διπλασιάστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε διεθνείς εκθέσεις και αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των εκθέσεων εξωτερικού, στις οποίες μετείχε ο ΟΠΕ». Οπως είπε, η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς, κάτι που φάνηκε από την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά σχεδόν 7,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Συνέδριο Γαστρονομίας

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕ προετοιμάζει ήδη το Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου 2006 στην Αθήνα, αλλά και το προσυνέδριό του, στις 30/9-1/10, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του συνεδρίου είναι η επανατοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, η προσέγγιση δικτύων διανομής και η προώθηση της αναγνωρισιμότητάς τους, με «όχημα» την παγκοσμίως φημισμένη μεσογειακή διατροφή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προγραμματίζονται παρουσιάσεις (road shows) σε διάφορες ελληνικές πόλεις (π.χ. Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, ενδεχομένως Ρόδο και Λάρισα) και κινητοποιούνται βιομηχανία και ξενοδοχεία.

Αναφερόμενη γενικά στην πολιτική του οικονομικού επιτελείου για τις εξαγωγές, η κ. Γαρυφάλλου σημείωσε ότι στόχος είναι ο συντονισμός όλων των φορέων εξωστρέφειας της χώρας μας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον ΟΠΕ, ο οποίος επιδιώκει και χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα. «Στην τριετία 2005-2007, ο ΟΠΕ θα διαθέσει κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ, για συγκεκριμένους κλάδους και προϊόντα», κατέληξε.

Μειωμένα εισιτήρια λόγω συλλαλητηρίων

Σχετικά με τους επισκέπτες της 70ής ΔΕΘ, ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, κάτι που το απέδωσε «στις διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και τα επαπειλούμενα επεισόδια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ήδη από χθες το βράδυ, αλλά και σήμερα, οι επισκέψεις είναι αυξημένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή