Τον Νοέμβριο η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

Τον Νοέμβριο η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Νοεμβρίου υπογράφεται στη Ρώμη η διακρατική συμφωνία στήριξης κατασκευής του ελληνοϊταλικού υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου. Την ημερομηνία ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του ΥΠΑΝ στην 70ή ΔΕΘ, παρουσία του υφυπουργού Παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ιταλίας, Μάριο Βολτούτσι. O κ. Βολτούτσι εξέφρασε το ενδιαφέρον του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς πέραν της ενέργειας, όπως οι νέες τεχνολογίες, τομέας που μπορεί να ενισχύσει, όπως είπε, ιδιαίτερα τον ρόλο της Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Ανάπτυξης παρευρέθη επίσης ο υπουργός Εμπορίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λιλίκας. Κατά την ομιλία του ο κ. Σιούφας χαιρέτισε την παρουσία των «δύο υπουργών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» -όπως είπε χαρακτηριστικά- και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου Ανάπτυξης τον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη ΔΕΘ. O υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις στόχους και συγκεκριμένα στην ενίσχυση των υποδομών για την άνθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της μεταποίησης, των υπηρεσιών κ.λπ. και στην προστασία του καταναλωτή.

Ο υπουργός απαρίθμησε φιλόδοξους στόχους για τους επόμενους 12 μήνες, μεταξύ των οποίων την εξοικονόμηση ενέργειας με την υποκατάσταση του πετρελαίου από το φυσικό αέριο και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την προώθηση πολιτικών και δράσεων για την έρευνα και τεχνολογία, τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προστασία του καταναλωτή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, όπως είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ο ελληνο-ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου και η έναρξη κατασκευής του ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου αλλά και η συμφωνία δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας NA. Ευρώπης. Οπως επισήμανε ο υπουργός, στις 25 Οκτωβρίου, η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους υπουργούς των 14 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την ενιαία αγορά για να υπογράψουν τη συνθήκη δημιουργίας της. O υπουργός υπενθύμισε το σχέδιο εκσυγχρονισμού των βιομηχανικών περιοχών της χώρας και τη δημιουργία νέων ΒΕΠΕ και ΒΙΟΠΑ. «Ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα ύψους 175 εκατ. ευρώ, με το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια, 25 βιομηχανικές περιοχές της χώρας που καλύπτονται από τη ΒΙΠΕ-ΕΤΒΑ και δύο του ιδιωτικού τομέα εκσυγχρονίζονται πλήρως. Συγχρόνως δημιουργούνται είκοσι νέες βιομηχανικές επιχειρηματικές περιοχές και βιοτεχνικά πάρκα», τόνισε ο κ. Σιούφας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης εγκαινίασε το περίπτερο της EKO. Από εκεί παρενέβη σε θέματα της ΔΕΗ παρέχοντας πλήρη στήριξη στον πρόεδρο της Επιχείρησης, Ιωάννη Παλαιοκρασσά.

Με αφορμή δημοσιεύματα για δήθεν απομάκρυνση του K. Παλαιοκρασσά ο κ. Σιούφας δήλωσε: «O κ. Παλαιοκρασσάς, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή