Προκήρυξη μελετών για την εφαρμογή της ΚΑΠ

Προκήρυξη μελετών για την εφαρμογή της ΚΑΠ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκπόνηση μελετών, προκειμένου να εφαρμοστεί με τον προσφορότερο για την ελληνική γεωργία η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), προκήρυξε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγους μόλις μήνες πριν από την έναρξη εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις μελέτες που θα αφορούν στην προετοιμασία της χώρας για την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι ανοιχτή προς ιδιώτες γεωτεχνικούς και εταιρείες, ενώ προκειμένου να ανατεθούν θα πραγματοποιηθεί διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 13 μελέτες, μία για κάθε περιφέρεια της χώρας, οι οποίες θα εξετάζουν τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στις αντίστοιχες περιοχές, αλλά και τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων καλλιεργειών δεδομένου ότι οι νέες ρυθμίσεις και η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή αναμένεται να φέρει συρρίκνωση σε κάποια είδη καλλιεργειών. Οι μελέτες επίσης, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα εξετάζουν τη αναμενόμενη ζήτηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τις καταναλωτικές τάσεις, τις νέες μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλά και τις δυνατότητες τυποποίησης σε κάθε περιοχή. Ακόμη στόχος είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης καθώς και η ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά στην εξάρτηση κάθε περιοχής από την αγροτική δραστηριότητα. Τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται στις αρχές του 2006, ενώ οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, περίπου στα μέσα του 2006. H εκπόνηση των μελετών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεδομένου, πάντως, ότι προηγούμενες μελέτες βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου ή συχνά αποτελούσαν καταγραφή της κατάστασης χωρίς αντίστοιχα να προτείνουν και λύσεις παραμένει ζητούμενο ποιους στόχους εξυπηρετεί η εκπόνηση μελετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή